Răsturnare de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep. Vestea venită de la TAS

Mihnea Tălău 31.10.2022, 09:42
Răsturnare de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep. Vestea venită de la TAS

În urma apariției unor informaţii conform cărora Simona Halep ar fi contestat deja suspendarea provizorie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a oferit o primă reacție în scandalul de dopaj al fostul lider WTA.

Apelul la TAS este o fază ulterioară

Numai că deși se părea că ar fi făcut acest lucru, sportiva nu a depus încă nici o contestație la TAS. Simona Halep a fost suspendată provizoriu pentru că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă la US Open.

Numai că TAS spune că nu a primit nimic oficial din partea tenismenei din Constanța în legătură cu cazul de dopaj în care este implicată.

„Până astăzi și din câte știm, TAS nu a înregistrat nicio procedură care să o implice pe Simona Halep”, se arată în răspunsul transmis către Știrile Pro TV.

Chiar şi avocații Simonei Halep au confirmat acest lucru.

„Apelul la TAS este o fază ulterioară celei în care ne aflăm noi acum. Mai sunt nişte etape intermediare şi acestea se vor parcurge înainte de TAS”, au spus aceștia.

Ce suspendare poate primi Simona Halep

În organismul sportivei a fost găsită substanța Roxadustat, un medicament anti-anemie, care figurează pe „lista neagră” a Agenției Mondiale Antidoping (WADA).

Conform Agenției Naționale Anti-Doping ANAD, Roxadustat este o „substanţă nespecifică”, iar Simona Halep nu poate primi o suspendare mai mică de 12 luni, indiferent care sunt circumstanțele atenuante. Dacă se dovedeşte încălcarea intenţionată a listei interzise impuse de WADA, perioada de suspendare este de patru ani. Un detaliu care nu este în favoarea Simonei Halep este următorul: un caz care implică o substanță nespecifică (precum este Roxadustat) este presupus intenționat, cu excepția cazului în care sportivul sau altă persoană poate stabili că nu a fost intenționat.

Trebuie spus că sportivii pot obţine o reducere a suspendării, dacă recunosc rapid că s-au dopat şi acceptă sancţiunea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...