Răspunsul lui Vladimir Putin după sancțiunile impuse de Occident. Ce măsură a luat

Beatrice Dumitru 23.03.2022, 15:42
Răspunsul lui Vladimir Putin după sancțiunile impuse de Occident. Ce măsură a luat

Rusia a fost lovită de sancțiuni fără precedent din cauza invadării Ucrainei, iar SUA au lovit-o acolo unde o doare cel mai  mult și a interzis toate importurile de petrol și gaze de la Moscova. Vladimir Putin a promis că va răspunde acetor sancțiuni, iar acum a anunțat că a luat prima măsură în acest sens.

Măsura luată de Vladimir Putin

La începutul lunii, Rusia a ameninţat în mod direct că va opri livrările de gaz spre Europa, pentru prima dată de la războiul declanșat în Ucraina. Prin conducta Nord Stream 1 Moscova asigură aproximativ 60 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, transmis spre Germania şi apoi redistribuit spre mai multe ţări europene.

Vladimir Putin nu a oprit gazul, dar a anunțat că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze către „țările neprietenoase”, care includ toate statele membre UE, acordând autorităților ruse o săptămână pentru a implementa noul sistem în care se vor face plățile, adică în ruble. Liderul de la Kremlin a spus că acesta este răspunsul pentru înghețarea activelor rusești în Occident.

Răspunsul lui Vladimir Putin după sancțiunile impuse de Occident. Nu mai primește euro și dolari pentru gazele livrate în UE
Rusia acceptă doar plata în ruble pentru gazele imporate de UE.

Am luat decizia de a implementa un set de măsuri pentru a trece la plata în ruble pentru gazul nostru livrat țărilor ostile și de a renunța în toate reglementările la monedele care au fost compromise”, a declarat președintele rus în cadrul unei ședințe de guvern, scrie Le Figaro.

„Europa ar intra într-o recesiune”

UE este dependentă de gazul rusesc, iar în anul 2021 Moscova a asigurat aproximativ 45% din importurile totale de gaze ale blocului comunitar. Acum, face eforturi pentru a diversifica rutele și sursele de aprovizionare cu gaze, iar printre țările cu care discută se află Azerbaidjan Qatar sau SUA.

Germania este țara europeană care depinde, într-o mare măsură, de gazul rusesc. Cancelarul Olaf Scholz a precizat că țara sa se află în proces de a deveni independentă de sursele de energie de la Moscova, dar „făcând asta de la o zi la alta ar împinge țara noastră și întreaga Europă într-o recesiune”.

El a avertizat că „industrii întregi ar fi în pragul colapsului” și că sancțiunile impuse Rusiei îi lovesc, deja, puternic pe cetățenii germani. Berlinul a oprit gazoductul Nord Stream 2, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...