Putin dă asigurări că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în urma tensiunilor între UE și Rusia

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 22.02.2022, 15:23
Putin dă asigurări că livrările de gaze nu vor fi suspendate, în urma tensiunilor între UE și Rusia

Vladimir Putin a dat asigurări, marți, că livrările de gaze nu vor fi suspendate în urma tensiunilor între Uniunea Europeană și Rusia. Președintele rus a făcut această declarație după ce Moscova a amintit că gazele au fost pompate fără întrerupere către Occident chiar şi în timpul Războiului Rece.

Vladimir Putin, despre planurile Rusiei cu privire la aprovizionarea cu gaze

La un forum al ţărilor exportatoare de gaze naturale, președintele Rusiei a declarat că țara sa nu intenționează să întrerupă aprovizionarea piețelor mondiale cu această materie primă, inclusiv gaz natural lichefiat.

Putin a făcut această declarație după ce au apărut temeri în acest sens. Ministrul Energiei din Qatar, Saad al Kaabi, a spus marţi că ar fi imposibilă înlocuirea foarte rapidă a volumului de gaze furnizat de Rusia către Europa, în cazul unor sancțiuni cauzate de conflictul acestei țări cu Ucraina, dacă Moscova va hotărî să reducă aprovizionarea.

„Cred că, fundamental, când vorbim despre problema Ucrainei şi eventualele repercusiuni (…) în ceea ce priveşte înlocuirea gazelor ruseşti livrate în Europa, care însumează circa 40% (din totalul importurilor), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are o astfel de capacitate”, a declarat ministrul qatarian la finalul celui de-al VI-lea Summit al Forumului statelor exportatoare de gaze (FPEG) de la Doha.

Putin da asigurari ca livrarile de gaze nu vor fi suspendate
Vladimir Putin

Statele Unite ale Americii pregătesc sancțiuni

Statele Unite ale Americii vor anunța astăzi noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a recunoscut independența celor două regiuni separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Liderul rus a trimis și forțe armate pentru „menținerea păcii”.

„SUA va impune sancțiuni împotriva Rusiei pentru această violare clară a legislației internaționale și a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

Putem, trebuie și vom sta uniți în apelul nostru pentru ca Rusia să-și retragă forțele și să se întoarcă la masa diplomației și să acționeze către pace”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după întâlnirea Consiliului de Securitate de luni seară.

Administrația Biden ar fi pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ce include de interzicerea instituțiilor financiare americane de la procesarea tranzacțiilor în cazul marilor bănci din Rusia. Statele Unite ale Americii ar urma să-i înlăture pe ruși din sistemul bancar american, să le interzică tranzacțiile cu americanii și să le înghețe bunurile din SUA.

Mai mult, SUA ar plănui să-i excludă pe ruși de la aplicarea controalelor asupra exporturilor către teritoriul lor dacă Rusia va invada Ucraina. Un oficial din securitatea națională a SUA, Peter Harrell, a declarat că „oameni cheie”  vor fi supuși unor „sancțiuni masive”.

Măsurile de control al exporturilor cu care ar putea fi sancționată Rusia ar urma să îi afecteze capacitatea de a avea producție industrială în câteva sectoare cheie. Alți oficiali de la Casa Albă au spus că ar putea fi vorba despre aviație, domeniul maritim, inteligență artificială, calculatoare cuantice, robotică și apărare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...