Răspunsul dat de Republica Moldova la amenințările Moscovei. Rusia avertizase că ar putea repeta „experiența tristă a Ucrainei”

Badea Violeta 25.12.2022, 15:15
Răspunsul dat de Republica Moldova la amenințările Moscovei. Rusia avertizase că ar putea repeta „experiența tristă a Ucrainei”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, Daniel Vodă, a reacționat, de curând, la declarațiile lui Mikhail Galuzin, care a avertizat Republica Moldova că ar putea avea soarta Ucrainei. Viceministrul rus al afacerilor externe a precizat că vor fi consecințe grave pentru țara condusă de Maia Sandu, dacă va coopera cu NATO.

Republica Moldova reacționează la amenințările Rusiei

Într-un interviu pentru RIA Novosti, viceministrul rus al afacerilor externe, Mikhail Galuzin, a solicitat Republicii Moldova „să nu repete experiența tristă a Kievului” în privința cooperării cu NATO.

La auzul acestor amenințări, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Chișinău, Daniel Vodă, a transmis un mesaj, prin intermediul paginii sale de Facebook, în care a subliniat faptul că statul său este „pașnic și neutru”, dar nu va fi și indiferent la ceea ce se întâmplă în lume.

„Respingem amenințările exprimate de viceministrul rus al Afacerilor Externe Mikhail Galuzin lansate în cadrul unui interviu pentru presa rusă în ajunul Crăciunului”, a transmis oficialul de la Chișinău, într-un mesaj pe celebra rețea socială.

„Țara noastră este un stat pașnic și neutru. Reamintesc că toată cooperarea noastră pe plan extern în domeniul securității și apărării se bazează pe trei lucruri esențiale:

  • Neutralitatea nu înseamnă autoizolare, demilitarizare, sau indiferență față de ce se întâmplă în lume.
  • Suntem interesați să fortificăm reziliența noastră inclusiv prin intermediul NATO, cea mai puternică alianță politică-militară din lume. Cooperarea noastră cu organizația este transparentă și se bazează pe un cadru binecunoscut, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 – 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.
  • Pe arena internațională trăim într-o regiune dificilă, afectată de agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei, fapt care are consecințe dramatice pentru țara noastră. Avem nevoie de toată solidaritatea prietenilor noștri pentru a depăși multiplele provocări hibride cu care ne confruntăm.”, a mai adăugat Daniel Vodă.

Citește și Șeful „SRI-ului” de la Chișinău spune că Rusia va invada Republica Moldova. „În ianuarie sau februarie”!

Daniel Voda
Daniel Voda

Afirmațiile lui Mihail Galuzin

Pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, viceministrul rus de externe, Mihail Galuzin, a precizat că Republica Moldova va avea probleme mari dacă va coopera cu NATO.

„După cum arată experiența, pomparea nesăbuită a unei țări cu arme occidentale sau desfășurarea de Contingentele NATO de pe teritoriul său nu îi aduce deloc securitate și suveranitate, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă”, a declarat diplomatul rus, adăugând că Republica Moldova ar trebui „să nu repete experiența tristă a Kievului” în această chestiune.

Citește și Decizia comună luată de România și de Republica Moldova. Cetățenii ambelor țări se vor bucura!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...