Rasa de pisici Angora Turcească. Ce le face speciale pe aceste pisicuțe

Emanuela Pană 31.01.2021, 14:14

Confundată de foarte multe ori cu pisica Persană, rasa Angora Turcească este una dintre cele mai vechi rase naturale, luând naștere pe teritoriul Turciei, mai exact în zona centrală a țării, în regiunea cunoscută sub denumirea de Angora (Ankara de astazi). Felina care poartă însemnele lui Allah are nevoie de o îngrijire specială, dar merită tot efortul datorită caracteristicilor ei speciale, despre care puteți afla citindu-ne în continuare.

Rasa de pisici Angora Turcească

Pisicile din rasa Angora Turcească sunt deosebit de frumoase, suple, agile, cu blănița semilungă și mătăsoasă și cu un tors lung. Cu toate că cea mai populară, astăzi, este felina de culoare albă, tot mai multe persoane realizează cât de minunate sunt aceste creaturi elegante și în alte culori.

Ca majoritatea pisicilor domestice, Angora Turceascăm a luat naștere din pisica sălbatică Africană, o rasă de pisici destul de ciudată, am putea spune. Aceste feline s-au împerechiat cu rasele locale și astfel a apărut o nouă rasă de pisici, ce avea să fie numită mai târziu Angora Turcească. La sfârșitul secolului ai XVI-lea, aceste creaturi grațioase au fost duse în Marea Britanie și Franța, dar existau dovezi ale existenței acestui tip de pisică încă din secolul XIV.

În ceea ce privește motivul pentru care pisicile din rasa Angora Turcească și cele Persane au fost condundate timp de două secole și jumătate și încă mai sunt, acesta este următorul: primele erau folosite pentru înfrumusețarea blănii pisicilor din cea de-a doua rasă. Mai târziu, cam pe la începutul secolului XX, s-a hotărât înființarea unui program prin care aceste feline cu blană lungă și albă, considerate o comoară națională, să fie protejate. Grație programului susținut de Grădina Zoologică din Ankara, cele două rase au putut să se dezolte independent și în mod diferit.

Citește și: Singurul loc din Europa unde sunt interzise pisicile. Care este motivul și cine a fentat legea

Ce le face speciale pe aceste feline

Dacă ar fi să ignorăm pentru câteva secunde înfățișarea, trăsăturile fizice incredibile, care nu pot trece neobservate și care nu pot fi regăsite la alte rase de pisici, v-am spune că aceste feline sunt extrem de iubitoare, inteligente, pline de viață, și deși pot fi instruite foarte ușor, nu sunt supuse. Sunt recunoscute pentru independența lor, însă asta nu înseamnă că nu sunt loiale și nu se atașează de „omul lor“.

Eleganta și frumoasa Angora Turcească își poate surprinde stăpânul prin atletismul și agerimea minții ei, dar și prin amuzamentul pe care îl poate stârni în familie. Adoră să se joace și va face tot ce este necesar pentru a-ți atrage atenția, chiar dacă asta înseamnă că vei avea o mică problemă. De asemenea, această felină este cunoscută pentru abilitățile sale de bună înotătoare.

Mai mult decât atât, se spune că pisicile din rasa Angora Turcească poartă însemnele lui Allah, în special cele cu un ochi albastru și celălalt de culoarea chihlimbarului.

Totodată, legenda spune că întemeietorul credinței islamice, Mahomed, ar fi avut o astfel de pisică, pe care ar fi iubit-o ca pe ochii din cap. Dacă această istorie ar fi adevărată, asta ar însemna că pisica Angora Turcească ar fi apărut în urmă cu mai bine de 1400 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...