Anunţ important pentru cei cu animale de companie. „Se ia în calcul şi vaccinarea lor”

Ioana Bucur 25.01.2021, 23:49
Anunţ important pentru cei cu animale de companie. „Se ia în calcul şi vaccinarea lor”

„Un risc semnificativ pentru sănătatea publică”. Teoria controversată a unei echipe de specialiști americani și englezi s-ar putea transforma în realitate, într-un timp relativ scurt. Anunțul, deosebit de important pentru cei cu animale de companie. Ce ar putea fi nevoiți să facă, în viitorul apropiat.

Anunţ important pentru cei cu animale de companie: „Nu este un scenariu fantezist” 

Vaccinarea animalelor de companie anti-Covid 19 este un scenariu ce ar putea deveni realitate, într-un timp relativ scurt. Un editorial al unor specialiști de la Universitatea East England și Universitatea din Minnesota, Statele Unite ale Americii, apărut în publicația „Virulence”, arată cum formele de coronavirus ce se răspândesc în rândul animelor de companie ar putea ajunge să sufere mutații și să se transmită la om. Fapt ce ar reprezenta, potrivit autorilor, „un risc semnificativ pe termen lung pentru sănătatea publică”.

„Nu este un scenariu fantezist. Vaccinarea unor specii de animale domestice pentru COVID ar putea deveni necesară pentru a reduce răspândirea infecției cu noul coronavirus”, susțin experții.

Unul dintre autorii articolului, Cock van Oosterhout, profesor de genetică evolutivă, a dat ca exemplu situația din Danemarca, unde, din ordinul autorităților, au fost ucise milioane de nurci, după depistarea a sute de cazuri de Covid-19 în rândul acestor animale. Mai există, apoi, și cazurile cunoscute de infectare cu SARS-CoV-2 a pisicilor și câinilor, fără să prezinte vreun simptom.

„Trebuie să fim pregătiți pentru orice”

Până în acest moment, nu există niciun caz în care animalele domestice să fi transmis virusul la om.

„Este logic să dezvoltăm vaccinuri pentru animalele de companie ca măsură de precauție. Așa putem reduce acest risc. Trebuie să fim pregătiți pentru orice atunci când e vorba de COVID”, a explicat Cock van Oosterhout.

Autorii articolului au dezvăluit că, în Rusia, s-ar lucra deja la dezvoltarea unui vaccin pentru animalele de companie.

„Interesant este că rușii au început deja să dezvolte un vaccin pentru animalele de companie, despre care există însă foarte puține informații”, a anunțat profesorul Oosterhout.

Ce ar putea fi nevoiți să facă cei care au animale de companie
Scenariul ar putea deveni realitate

Redactorul-șef al publicației „Virulence”, profesorul Kevin Tyler, a explicat că, așa cum s-a descoperit în cazul nurcilor din Danemarca, același lucru se poate întâmpla și la pisici sau câini. Potrivit acestuia, este posibil să „evolueze tulpini specifice animalelor, care mai apoi să fie transmise la om, apoi de la om la om și așa să o luăm de la capăt”.

„Vaccinarea împotriva unui agent patogen viral cu o prevalență atât de mare la nivel global este fără precedent și tot ne aflăm încă în ape neexplorate”, a adăugat geneticianul Oosterhout.

Milioane de nurci sacrificate în Danemarca, dezgropate după șase luni

La începutul lunii noiembrie 2020, autoritățile din Danemarca au decis sacrificarea a 17 milioane de nurci, de la fermele din țară, după ce s-a descoperit că animalele erau purtătoare a unei tulpini mutante de SARS-CoV-2. Cadavrele animalelor au fost puse în două gropi comune, săpate pe terenuri ce aparțineau armatei, în apropiere de Holstebro și Karup.

N-a trecut mult până când Guvernul danez a recunoscut că tocmai cele două gropi sunt, de fapt, un risc pentru mediu, existând posibilitatea de contaminare a pânzei freatice precum și a lacurilor zonă. Ministerul Agriculturii a anunțat că riscul de poluare nu este urgent, situația fiind supravegheată de autoritatea de mediu, ceea ce înseamnă că se poate aştepta până în luna mai pentru ca nurcile să fie dezgropate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...