Singurul loc din Europa unde sunt interzise pisicile. Care este motivul și cine a fentat legea

Ana Anitoiu 09.11.2020, 17:17
Singurul loc din Europa unde sunt interzise pisicile. Care este motivul și cine a fentat legea

Într-un singur loc din Europa, sunt interzise pisicile, încă din anii ’90. Motivul este incredibil. Totuși, o felină a reușit să fenteze legea, într-un mod nemaipomenit.

Care este singurul loc din Europa unde sunt interzise pisicile

Pisicile n-au acces în Arhipelagul Svalbard, ce este situat relativ aproape de Polul Nord. Nu că ar prefera vreo felină să-și ducă viața tocmai acolo, în loc să trăiască într-un loc mai călduros.

Totuși, chiar dacă cineva ar vrea să aibă o pisică în casă, acest lucru este interzis. Discriminarea nu se face doar pentru pisici, în Arhipelagul Svalbard, ci și pentru vulpile comune, precum și pentru șoareci. Șobolanii nu sunt indigeni în acest arhipelag. Ei au fost aduci în urmă cu 100 de ani la bordul navelor cargo.

Fauna arhipelagului este complexă și echilibrată. Este alcătuită din urși polari, reni de Svalbard, vulpi polare, păsări și numeroase specii de mamifere marine. Toate animalele din acest arhipelag sunt reglementate strict și limitate ca număr, pentru a nu se produce vreun dezechilibru în ecosistem.

Motivul pentru care pisicile sunt interzise în Arhipelagul Svalbard este simplu. Autoritățile au decis că acestea ar pune în pericol cele aproximativ 15 specii de păsări pe cale de dispariție ce se află aici.

În plus, autoritățile norvegiene consideră că pisicile sunt predispuse la infecții cu rabie și echinococoza, un tip de vierme parazitar, de la vulpile polare și șobolani. De la pisici, aceste boli ar putea trece la locuitori.

Singurul loc din Europa unde sunt interzise pisicile. Care este motivul si cine a fentat legea
Motanul Kesha

Cine a fentat regula din Arhipelagul Svalbard

În ciuda interdicției, o pisică trăiește în Arhipelagul Svalbard. Kesha, pe numele lui, este un motan misterios. Nu se știe exact când a ajuns aici, dar se presupune că el a fost înregistrat drept vulpe polară. Autoritățile norvegiene nu au intervenit pentru a-l înlătura.

Kesha locuiește în satul russc Barentsburg din Arhipelagul Svalbard. Oamenii îl iubesc. Este foarte afectuos cu cei din jur și se alintă, ca să primească mâncare pe gustul lui.

Motanul cercetează teritoriul, urmărește activitățile oamenilor, iar în timpul nopții se încălzește într-un atelier mecanic.

În Arhipelagul Svalbard, unde clima este extrem de rece, activitatea principală este exploatarea cărbunelui. Locul este considerat prosper și datorită turiștilor, care vin uneori aici, pentru natura frumoasă și a aerului complet diferit, cu mai puțin praf și mai puține bacterii.

Svalbard se află în Oceanul Arctic și este format din Insula Spitzbergen, insula Kvitøya și Insula Urșilor. Arhipelagul se află la aproximativ 600 de kilometri de coastele Norvegiei, stat suveran. Este posibil ca acest arhipelag să fi fost descoperit de vikingi și/ sau de ruli, încă din secolul al XII-lea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...