RAPPS s-a răzgândit. Nu mai vrea să își vândă activele de pe litoral. Ce înseamnă asta pentru statul român

Ioana Constantin 08.07.2021, 17:44

RAPPS nu mai vrea să își vândă activele de pe litoral. Cel puțin nu pe cele de la malul mării. Două hoteluri din Neptun, un centru expozițional și o vilă din stațiunea Mamaia vor rămâne în administrarea regiei. Iar instituția va continua să câștige bani frumoși de pe urma lor.

RAPPS nu mai vrea să își vândă activele de pe litoral

Economiștii spun însă că soluția ar trebui să fie una temporară și că mai devreme sau mai târziu, aceste active trebuie vândute, pentru că statul nu s-a dovedit niciodată a fi un bun administrator.

Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat” are nenumărate astfel de active în toată țara. Din 2012, încearcă în fiecare an să scape de unele dintre ele. Printre acestea se numără hotelurile Doina și Dacia din stațiunea Neptun, vila Egreta din Mamaia sau Centru expozițional din Neptun. De departe cel mai interesant activ dar și cel mai profitabil este Hotelul Doina din stațiunea Neptun. Acesta a fost renovat complet în perioada 2003-2007 și redat circuitului turistin intern și international.

De asemenea, în acest hotel sunt cazați și demnitarii. Complexul oferă cazare, servicii de masă, tratament, precum și mese de protocol la cel mai înalt nivel. Complexul reprezintă principala sursă de venituri a sucursalei, cu un potențial economic puternic, cu o pondere de aproximativ 90% din veniturile prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli a sucursalei.

RAPPS nu mai vrea sa is vanda activele de pe litoral
Hotel Constanta

În anul 2004, în imediata vecinătate a hotelului s-a construit un modern centru de conferințe, aflat în proprietatea RA-APPS, în scopul de a completa gama serviciilor oferite la reuniuni, conferințe sau congrese, inclusive ședințe ale Guvernului. Vorbim de un centru modern, cu 500 de locuri, care completează gama serviciilor oferite de Complexul Doina, cu reuniuni, congrese, conferințe și alte întâlniri.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Întotdeauna o asfel de decizie a fost politică și rar a avut și un studiu economic fundamentat, la bază. Statul nu a fost niciodată un bun administrator și trebuia să scape de aceste active demult. Sunt însă multe hoteluri acum de vânzare pe litoral. Dacă se vor vinde acum nu s-ar obține un preț bun. Deși decizia nu e cea corectă de a amâna sau a renunța la a le vinde, din acest punct de vedere, al sumelor încasate, nu ar fi foarte mari. Concluzia este că aceste active trebuiesc înstrăinate către privați care să le administreze mai bine, începând chiar din sezonul următor, a spus Danuț Jugănaru, economist.

Un alt hotel care nu va mai fi vândut de RAPPS este Dacia. A fost reabilitat si renovat complet în perioada 2018-2019 și a functionat la întreaga capacitate în 2019. Deși turiștii nu par să fie mulțumți de serviciile oferite, iar lipsa unui restaurant este un minus greu de trecut cu vederea, RAPPS nu mai vrea să renunțe la el. Ca urmare a solicitării turiștilor, sucursala RAPPS din Neptun a propus realizarea unei mici unități de administrație publică pentru a oferi servicii de mic dejun turiștilor cazați.

În cazul unor delegații mai mari, aici sunt cazați însoțitorii, șoferii și ziariștii. Mai multe vile din statiunea Neptun, dar și două din Mamaia vor fi, de asemenea, păstrate de către cei de la RAPPS. Sunt așezate langa plajă, unele au fost modernizate, iar Regia crede că mai degrabă va scoate bani frumoși din închirierea lor, inclusiv la demnitari, decât din vânzare.

Urmăriți Impact.ro și pe