Raport îngrijorător. Sute de clădiri medicale din România nu au autorizaţie de incendiu

Stan Filon 31.01.2021, 14:14
Raport îngrijorător. Sute de clădiri medicale din România nu au autorizaţie de incendiu

Tragedia de la Spitalul Piatra Neamț, unde 10 pacienți au murit după ce au ars de vii putea să se repete oricând și chiar s-a întâmplat, din păcate. Vinerea seara, pavilionul 5 Al Spitalului Matei Balș a fost mistuit de flăcări, iar șapte oameni au murit în incendiu. Acum s-a aflat că nu avea autorizație de securitate la incendiu.

Sute de spitale din România nu au autorizaţie de securitate la incendiu

Aceste tragedii ar putea să se repete oricând, mai ales că nu mai puțin de 300 de clădiri din România în care funcționează spitale nu au autorizații de incendiu eliberate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, alte o sută de clădiri nu au nici măcar aviz de securitate la incendiu, arată un raport publicat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, din 16 noiembrie 2020.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a recunoscut că pavilionul 5 al Spitalului Matei Balș avea doar un aviz, după o zi în care mai marii din Sănătate și IGSU și-au pasat responsabilitatea de la unii, la alții.

 Sute de spitale din Romania nu au autorizatie de securitate la incendiu
Sute de spitale din Romania nu au autorizatie de securitate la incendiu

Au fost făcute 281 de controale în teritoriu, după tragedia de la Piatra Neamț

În spitalele care îngrijesc bolnavii Covid, orice scânteie poate declanşa o tragedie, din cauza oxigenului, care este tratament de bază în cazul infecției cu coronavirus. De verificările staţiilor şi dispozitivelor de Oxigen şi dispozitivelor medicale se ocupă Agenţia Naţională a Medicamentelor.

Iată cum arată raportul IGSU pentru 16 noiembrie 2020

  • 1392 unităţi sanitare cu paturi
  • 310 au autorizaţie de securitate la incendiu
  • 52 sunt autorizate parţial
  • 728 nu necesită autorizaţie
  • 302 nu au autorizaţie – 102 au aviz de securitate la incendiu

Câte dispozitive medicale au fost evaluate în 2020?

  • 281 de controale în teritoriu
  • 2579 de dispozitive medicale evaluate tehnic
  • 911 buletine de evaluare tehnică
  • 138 de avize de utilizare
  • 65 de rapoarte negative

Premierul Florin Cîțu s-a deplasat și el la locul tragediei, pentru a se asigura că ancheta merge în direcția care trebuie și că anchetatorii au tot ce le trebuie pentru a afla adevărul.

”Vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au”

”Astăzi am fost să văd ce s-a întâmplat la Institutul Matei Balș. Am mers pentru a mă asigura că nu le lipsește nimic celor care cercetează cauza incendiului și că nu va exista pauză în această anchetă. Avem nevoie de adevăr cât mai repede. Am discutat cu managerul institutului, Maria Nițescu, și cu doctorul Apostolescu, care a fost de gardă în noaptea incendiului. Mai sunt foarte multe lucruri de făcut în spitalele noastre. Iar pentru mine este foarte clar că expresia “merge și așa” trebuie să dispară din mentalitatea care se reflectă în modul de lucru din instituțiile statului”, a scris sâmbătă Florin Cîțu pe Facebook.

lorin Cîțu are de gând să introducă criterii de performanță în instituțiile publice, care să justifice salariile mari din sectorul bugetar, și promite că vinovații pentru incendiu vor plăti.

”Este nevoie de criterii de performanță urgent și le voi introduce. Salariile mari din sectorul public, comparativ cu sectorul privat, trebuie justificate de un mod de lucru profesionist. Indiferent de domeniul de activitate.

Și vă promit: vinovații vor suporta consecințele, indiferent de funcția pe care o au. Nimeni nu este mai presus de lege, iar în mandatul meu se va și materializa acest principiu”, a mai precizat Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...