Raport îngrijorător ONU. Se întâmplă pentru prima dată în ultimii 32 de ani. Omenirea a revenit la nivelul din 2016

Andrei Dumitrescu 09.09.2022, 16:10
Raport îngrijorător ONU. Se întâmplă pentru prima dată în ultimii 32 de ani. Omenirea a revenit la nivelul din 2016

Pentru prima dată în istoria sa de 32 de ani, indicele de dezvoltare umană al PNUD – care măsoară sănătatea, educația și nivelul de trai al unei națiuni – a scăzut timp de doi ani la rând, dezvoltarea umană la nivel global revenind la nivelul din 2016.

În același timp, fără o schimbare bruscă de direcție, ne putem îndrepta spre și mai multe privațiuni și nedreptăți, avertizează Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Un regres major pentru toată umanitatea

Cea mai recentă ediție a raportului, care a fost publicată joi, subliniază „impactul devastator” al ultimilor doi ani pentru miliarde de oameni din întreaga lume, cu pandemia globală COVID, războiul din Ucraina, schimbări sociale și economice radicale și schimbări planetare periculoase.

„Am mai avut dezastre înainte, am mai avut conflicte înainte, dar confluența a ceea ce ne confruntăm astăzi este un regres major pentru dezvoltarea umanității”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD, pentru agenția de presă AFP.

„Înseamnă că murim mai devreme, că suntem mai puțin educați și că veniturile noastre scad. Cu acești trei parametri, vă puteți face o idee despre motivul pentru care oamenii încep să fie disperați, frustrați, îngrijorați de viitor.”

Populatie Covid
Populatie Covid

Peste 90% dintre țările din întreaga lume au înregistrat o scădere a scorului IDH fie în 2020, fie în 2021, peste 40% dintre ele înregistrând o scădere în ambii ani.

America Latină, Caraibe, Africa Subsahariană și Asia de Sud au fost afectate în mod deosebit, în timp ce țările europene par să fie mai puțin afectate.

Țările europene domină topul IDH

Țările europene au dominat topul listei pentru IDH, Elveția, Norvegia și Islanda ocupând primele trei locuri, nouă dintre primele zece țări fiind din Europa.

„Lumea se străduiește să răspundă la crize consecutive. Am văzut cu costul vieții și cu crizele energetice că, deși este tentant să ne concentrăm pe soluții rapide, cum ar fi subvenționarea combustibililor fosili, tacticile de ajutorare imediată întârzie schimbările sistemice pe termen lung pe care trebuie să le facem”, a declarat Achim Steiner, administratorul PNUD. „Suntem paralizați în mod colectiv în realizarea acestor schimbări.”

„Într-o lume definită de incertitudine, avem nevoie de un sentiment reînnoit de solidaritate globală pentru a face față provocărilor noastre comune și interconectate”, a adăugat el.

Topul primelor 10 state:

1. Elveția
2. Norvegia
3. Islanda
4. Hong Kong
5. Australia
6. Danemarca
7. Suedia
8. Irlanda
9. Germania
10. Olanda

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...