Raed Arafat vorbește din nou despre relaxarea restricțiilor. „Toate țările din jurul nostru au făcut-o”

Nicu Stan 14.02.2022, 23:49
Raed Arafat vorbește din nou despre relaxarea restricțiilor. „Toate țările din jurul nostru au făcut-o”

Raed Arafat vorbește din nou despre relaxarea restricțiilor. „Toate țările din jurul nostru au făcut-o”. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus, luni seară, că ne apropiem de momentul în care se vor ridica o parte dintre restricţii, însă nu după o analiză serioasă.

Când s-ar putea relaxa restricțiile în România. „Trebuie prima dată să vezi impactul pe sistemul sanitar”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut declarații despre ridicarea restricțiilor anti-coronavirus. Acesta spune că România face pași către relaxare, însă că aceasta se va face numai în urma unei analize foarte riguroase.

„Ca să ridici măsuri, trebuie prima dată să vezi că impactul pe sistemul sanitar într-adevăr a scăzut. Noi astăzi am avut în plus 14 persoane în terapiile intensive din ţară, adică, chiar dacă numărul total al cazurilor este în scădere, pe secţiile de terapie intensivă încă vedem o continuă creştere a numărului cazurilor”, a declarat, luni seară, la B 1 TV, Raed Arafat.

Marea relaxare se lasa asteptata
Marea relaxare se lasa asteptata

România trebuie să ia măsuri de relaxare

Raed Arafat a spus că și România trebuie să ia măsuri de relaxare, ca și celelalte țări, însă aceasta va trebui făcută după în funcție de ce se va întâmpla în spitale.

„Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, fără nicio discuţie, cum au luat toate celelalte ţări din jurul nostru, dar acest moment va fi corelat, bineînţeles, cu scăderea impactului pe partea de spitale, de secţie de terapie intensivă”, a mai prrcizat Raed Arafat.

Când se vor face relaxări

Secretarul de stat a apreciat că este necesară o analiză înainte de relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de covid-19.

„Vedem o scădere a numărului de cazuri, asta nu poate fi negat, scade semnificativ numărul cazurilor, dar în continuare avem un număr semnificativ la terapie intensivă şi cu o uşoară creştere zilnică. Va mai dura puţin timp până vom vedea că începe să scadă şi numărul cazurilor pe secţiile de terapie intensivă”, a adăugat Raed Arafat.

În ce situație trebuie să nu se mai ajungă

De asemenea, Raed Arafat consideră că, dacă se ajunge din nou la un număr de cazuri care va pune presiune pe sistemul sanitar, va fi un semnal de alarmă.

„Orice creştere care vine cu impact pe partea medicală ridică un semnal de alarmă. Dacă este fără impact pe partea medicală, atunci nu are de ce să ridice semnalul de alarmă. Orice creştere care vine cu impact pe secţiile de terapie intensivă, cu capacităţile de internare şi implicit pe unităţile de primiri urgenţe poate să fie un motiv de îngrijorare şi să fie analizat dacă sunt de luat anumite măsuri sau nu”, a adăugat Raed Arafat.

Urmăriți Impact.ro și pe