Analiză CNN. Va transforma Vladimir Putin al Doilea Război Rece într-unul fierbinte?

Beatrice Dumitru 01.02.2022, 16:05
Analiză CNN. Va transforma Vladimir Putin al Doilea Război Rece într-unul fierbinte?

Pe măsură ce discuțiile despre un război asupra Ucrainei au atins apogeul și temerile că Rusia va invada această țară au crescut în ultima săptămână, un lider mondial a rămas deasupra disputei: președintele  Vladimir Putin. În timp ce Occidentul s-a implicat în criza din Ucraina, Vladimir Putin este un om care se confruntă cu foarte puține presiuni politice interne.

Vladimir Putin nu a spus nimic despre criza din Ucraina

Liderul de la Kremlin a avut un program plin, dar a făcut puține remarci despre criza din Ucraina. Miercurea trecută, Statele Unite și NATO au transmis răspunsurile scrise la cererile de securitate ale Rusiei, oferind Moscovei ceea ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a descris ca fiind o cale diplomatică pentru a evita o escaladare a situației.

Joi, Vladimir Putin a făcut o vizită la Cimitirul Memorial Piskariovskoie pentru a marca încheierea asediului Leningradului, numele din epoca sovietică pentru Sankt Petersburg, și a depus flori la un mormânt comun în care se află și fratele său mai mare, Viktor, decedat în acea perioadă.  Vineri, acesta a prezidat o reuniune de securitate națională și a discutat la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron.

Analiză CNN. Va transforma Vladimir Putin al Doilea Război Rece într-unul fierbinte?
Vladimir Putin nu a vorbit despre criza din Ucraina.

În timp ce liderii occidentali s-au implicat în criza din Ucraina, Vladimir Putin este un om care se confruntă cu foarte puține presiuni politice interne. Opoziţia sa a fost lăsată deoparte sau băgată în închisoare, are o media de stat flexibilă şi nu trebuie să se gândească la vreo campanie pentru alegerile prezidențiale în viitorul apropiat. Și el nu trebuie să se consulte cu Parlamentul în privința afacerilor externe, scrie CNN.

Vladimir Putin deține toate cărțile?

Deci, Vladimir Putin deține toate cărțile? Este un expert în tactictă sau un strateg slab? Președintele rus și-a exprimat intențiile foarte clare de foarte mult timp, iar cuvintele lui vorbesc de la sine.

În 2007, acesta și-a expus principalele nemulțumiri la Forumul de Securitate de la München. Argumentul lui? Extinderea alianței NATO pentru a include foștii membri ai Pactului de la Varșovia și ai statelor baltice a fost un act de agresiune îndreptat împotriva Rusiei.

„Cred că este evident că extinderea NATO nu are nicio legătură cu modernizarea Alianței în sine sau cu asigurarea securității în Europa. Dimpotrivă, reprezintă o provocare serioasă care reduce nivelul de încredere reciprocă. Și avem dreptul să ne întrebăm: împotriva cui este această extindere?”, spune președintele rus atunci.

Și apoi a urmat staționarea mijloacelor americane de apărare antirachetă în Europa, care, în viziunea lui Putin a fost, de fapt, concepută pentru a descuraja capacitatea nucleară a Rusiei.

Sunt încrezător că istoricii viitorului nu vor descrie întâlnirea noastră ca fiind una în care a fost declarat al Doilea Război Rece. Dar ar putea”, mai afirma liderul de la Kremlin.

Acel conflict a câștigat treptat amploare prin anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și războiul din Donbas, intervenția Kremlinului în războiul civil din Siria în 2015, amestecul Rusiei în alegerile din SUA din 2016 sau otrăvirile de la Salisbury din 2018 din Anglia.

Acum, că al Doilea Război Rece amenință să se transforme într-unul foarte fierbinte, lumea trebuie să aștepte să vadă dacă următoarea mișcare a lui Vladimir Putin semnalează o înrăutățire a afacerilor globale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...