Paștele ar putea veni cu renunțarea purtării măștii la interior. Care sunt condițiile cerute de Raed Arafat

Stan Filon 10.02.2022, 20:45
Paștele ar putea veni cu renunțarea purtării măștii la interior. Care sunt condițiile cerute de Raed Arafat

Românii s-ar putea bucura de sărbătorile Pascale așa cum o făceau înainte de pandemia de coronavirus! Veștile bune au fost aduse chiar de secretarul de Stat Raed Arafat, care a vorbit despre ce s-ar putea întâmpla de Paște. Oficialul a spus că dacă numărul de infectări va scădea, atunci autoritățile ar putea renunța la obligativitatea purtării măștilor de protecție la interior.

Românii ar putea asista la slujba de Paște fără mască de protecție

Așadar, guvernul are în plan relaxarea restricțiilor privind combaterea pandemiei de coronavirus, la fel ca multe state care încep să revină ușor la normalul de care aveam cu toții parte, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus. Sunt însă mai multe condiții care trebuie să fie îndeplinite pentru a ajunge acolo. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) spune că totul depinde strict de evoluţia situației pandemiei din perioada următoare.

„Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate. (…) Tendinţa este să se reducă major măsurile care există, limitările de acces în unele zone, toate aceste aspecte, dar asta se va decide de Comitet pe baza recomandărilor şi a analizelor pe evoluţie. La acest moment suntem pe un trend pozitiv în sensul în care este un trend descrescător. Abia a început, continuă acest trend, vor fi făcute analizele, recomandările către Comitetul Naţional, o să fie analizate la nivelul Comitetului Naţional şi al Guvernului şi se va lua decizia”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Romanii ar putea asista la slujba de Paste fara masca de protectie
Romanii ar putea asista la slujba de Paste fara masca de protectie

„În final vom convieţui cu acest virus”

Secretarul de Stat a fost întrebat dacă este posibil ca românii să se poată bucura de slujba de Înviere așa cum o făceau înainte de pandemia de coronavirus. Iată ce a răspuns oficialul:

Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24-25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră. Dacă nu sunt surprize şi nu e nimic, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mult mai scăzută”, a răspuns şeful DSU, potrivit Agerpres.

Datele privind pandemia sunt încurajatoare, așa că și premierul Nicolae Ciucă este de părere că Executivul ar putea lua în considerare renunțarea la unele restricții începând chiar cu data de 15 februarie, dacă situația va continua să se îmbunătățească.

Urmăriți Impact.ro și pe