Raed Arafat, primele declaraţii după acuzaţiile aduse de DNA. “Sunt multe aspecte care trebuie discutate”

Ioana Bucur, Ana Chivu 22.05.2021, 15:23
Raed Arafat, primele declaraţii după acuzaţiile aduse de DNA. “Sunt multe aspecte care trebuie discutate”

Raed Arafat, primele declarații după acuzațiile aduse de DNA. Ce a spus șeful DSU după ce Curtea de Conturi a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la unele posibile nereguli la achizițiile făcute în 2020, în plină pandemie, de Ministerul Sănătății condus, la acea vreme de Nelu Tătaru, și  Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, aflat în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Arafat.

Raed Arafat, primele declaraţii după acuzaţiile aduse de DNA

Raed Arafat, primele declaraţii după acuzaţiile aduse de DNA. Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, șeful DSU a explicat că, inițial, raportul înaintat de Curtea de Conturi, denumit Gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență, „era plin de acuzații care erau incorecte și acuzații asupra unor procese care încă nu erau finalizate”.

„Noi l-am contestat, era plin de acuzații care erau incorecte și acuzații asupra unor procese care încă nu erau finalizate. Când s-a scris de această pagubă, nici nu era finalizat procesul în unele achiziții și unele au fost deja controlate, atunci după mai multe discuții după unele aspecte contestate de noi au fost acceptate și altele care au fost trimise la DNA au rămas așa cum erau prevăzute în raport, motiv pentru care IGSU s-a îndreptat împotriva Curții de Conturi împotriva raportului în instanță.

Acest proces a fost recent intentat de către IGSU pentru a discuta raportul la nivelul instanței. Sunt foarte multe aspecte care trebuie să fie discutate, până se decide în final că cineva a abuzat în serviciu și a produs pagube statului”, a explicat Raed Arafat într-o filmare postată pe Facebook.

Raed Arafat, primele declaraţii după acuzaţiile aduse de DNA
Raed Arafat

„Cum era mai bine? Să stea să nu facă nimic, să spună că n-am nicio bază legală, mai bine moare lumea și eu nu rezolv?”

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, structură aflată în subordinea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Arafat, este acuzat de abuz în serviciu, în timp ce Ministerul Sănătății, ce îl avea în frunte, în 2020, pe Nelu Tătaru, de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals.

„Noi am trecut printr-o situație total neobișnuită în care viața nu a mai fost cea cunoscută de oricare dintre noi. Ne-am trezit că puteam să achiziționăm echipamente de la unele piețe limitate, ne-am trezit cu speculații, cu prețuri crescute la maxim de producători.

În situația de calamități asumarea riscurilor uneori poate fi tradusă în mintea unor auditori care stau liniștiți la birou ca și abuz în serviciu. Acest lucru trebuie diferențiat, abuzul în serviciu dacă a fost prin faptul că cineva și-a asumat un risc, să rezolve o probleme, să dea medicilor ce au nevoie, înseamnă că această persoană trebuie pedepsită pentru că și-a asumat riscul și și-a asumat responsabilitatea pentru a rezolva o problemă?

Cum era mai bine? Să stea să nu facă nimic, să spună că n-am nicio bază legală, mai bine moare lumea și eu nu rezolv? Putea și asta să fie o soluție și atunci cu siguranță nimeni nu spunea că și-a abuzat funcția sau serviciul și zicea lumea că a respectat legea în litera ei”, a mai precizat Raed Arafat.