Motivul neaşteptat pentru care Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină. Ce a făcut Secretarul de Stat

Ioana Bucur 03.05.2021, 17:55
Motivul neaşteptat pentru care Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină. Ce a făcut Secretarul de Stat

Omul care a creat unul dintre cele mai performante sisteme medicale de la noi din țară, cel care a salvat mii de vieți și care, de mai bine de un an, își asumă cele mai dificile decizii în lupta cu pandemia de Covid-19, nu a fost un student model! Un fost coleg a dezvăluit motivul neașteptat pentru care Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină. Ce a făcut Secretarul de Stat.

Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină

Avea doar 14 ani când un serial despre paramedici și pompieri i-a „decis” soarta adolescentului Raed Arafat. În același an, puștiul administra prima injecție, în timp ce făcea practică la un spital de urgență. Tot atunci, intra pentru întâia oară într-o sală de operație, luat sub aripa unui vecin, directorul unuia dintre cele mai mari spitale din orașul său natal.

„A fost o pasiune de când aveam 14 ani. A venit de la un serial, „Squad 51”, cu paramedici care se duceau la diferite cazuri și un spital cu camera de urgență și m-a atras foarte mult treaba asta. S-a format o pasiune. La 14 ani am dat prima injecție la un pacient, făcând practică la un spital de urgență. Pacientul nu m-a văzut. Asistentul responsabil de mine m-a lăsat să îi administrez injecția. La 13-14 ani am intrat în sala de operație cu vecinul nostru, care era directorul unui mare spital din oraș. Toată vacanța de vară eram în sala de operație. Pasiunea a rămas”, povestea Raed Arafat, la Antena 3.

Ajuns în România, a început cea mai importantă perioadă din viața sa, însă anii de studenție nu au fost deloc ușori. Astăzi este unul dintre cele mai respectate nume din sistemul medical românesc, cel a cărui viziune și dedicare au dus la înființarea SMURD, unul dintre cele mai performante sisteme de medicină de urgență din Europa, dar cât a fost la Cluj, a fost considerat un student-problemă.

Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină
Raed Arafat

„Era la fel de nebun ca și astăzi…”

Un fost coleg a dezvăluit motivul neașteptat pentru care Raed Arafat a fost dat afară de la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca. Se pare că totul a avut legătură cu proiectul vieții sale: SMURD. Pe vremea aceea, dorința lui de a pune bazele unui echipaj de Terapie Intensivă mobil privat a fost de neacceptat:

„Din punct de vedere profesional, era la fel de nebun ca și astăzi… La un moment dat, Domnul Raed a fost dat afară din Cluj pentru comportament nepotrivit și a ajuns în Târgu Mureș. Comportamentul era încercarea de a înființa primul echipaj de terapie intensivă mobilă acolo”, a povestit fostul lui coleg de facultate, medicul Wargha Enayati, fondator al rețelei de sănătate Regina Maria, la Europa FM.

Dar tânărul medic nu s-a lăsat descurajat. Transferat la Târgu-Mureș, și-a vândut mașina și a cumpărat una mult mai ieftină, iar banii rămași i-a investit în aparatură medicală. Așa a început, de fapt, istoria SMURD în România: un tânăr, într-o mașină, plimbându-se pe străzile din Târgu-Mureș și acordând primul ajutor celor care aveau nevoie.