Raed Arafat, despre cel mai greu moment. Ce l-a marcat pe şeful DSU în ultimul an: “Oamenii plângeau, eram sunat de toată lumea”

Ioana Bucur, Mirabela Năstase 28.02.2021, 09:41
Raed Arafat, despre cel mai greu moment. Ce l-a marcat pe şeful DSU în ultimul an: “Oamenii plângeau, eram sunat de toată lumea”

La un an de la primul caz de Covid-19 în România, Raed Arafat a vorbit despre cel mai greu moment prin care a trecut, de la debutul pandemiei. Ce l-a marcat pe șeful DSU în ultimele 12 luni.

Ce l-a marcat pe Raed Arafat în ultimul an

S-a împlinit un an de la primul diagnostic Covid-19 pozitiv pus unui român, un an de când viața tuturor s-a schimbat total. Raed Arafat a vorbit pentru prima oară despre cele mai grele momente prin care a trecut, în lupta cu pandemia. În ultimele 12 luni, șeful DSU nu a avut prea multe clipe de liniște. Secretarul de stat în MAI a povestit ce eforturi uriașe se făceau pentru a se găsi câte un loc pentru unii pacienți, ce haos și presiune a fost pusă pe spitalele din întreaga țară.

„Momentele în care am ajuns la faza în care să vedem că trebuie să ducem un bolnav undeva și nu găseam loc, și trebuia să ne rugăm să găsim locuri pentru bolnav; momentele în care aveam loc, voiam să trimitem bolnavul, dar vremea nu ne permitea să o facem cu elicopterul, și știam că bolnavul respectiv are nevoie de sprijin imediat. Astea toate sunt momente de presiune…”, a declarat Raed Arafat.

În ciuda faptului că nu a putut fi, fizic, în spitale alături de colegii săi, șeful DSU a mărturisit că a fost în permanență la curent cu problemele cu care se confruntau medicii. Raed Arafat a dezvăluit că primea telefoane de la oameni disperați care îl implorau, plângând, să găsească soluții pentru ca pacienții să supraviețuiască.

„E adevărat că nu am umblat prin spitale, n-am intrat în spitale în perioada respectivă, dar poate la nivel de unitate de primiri urgențe am ajuns, la un serviciu de Ambulanță am ajuns, dar nu am intrat în spitale, în secții de ATI, să văd ce se întâmplă acolo. Dar totuși știam cam ce se întâmplă în țară și știam presiunea care este. Eram sunat de colegi medici, eram sunat de familii, eram sunat de aparținători – oameni plângeau: „Găsiți o soluție, vă rugăm!”, „De ce nu-l duceți la București?” Toată lumea voia spre București, spre București. Noi voiam să găsim locuri pentru cei care nu aveau loc în București să-i ducem în altă parte!”, a mai spus șeful DSU, potrivit Capital.

Raed Arafat, avertisment cumplit la sedinta Comandamentului de iarna: Nu putem sa ii tinem in spitale
Raed Arafat

„Nu, eu nu cred că a trecut încă greul”

Raed Arafat a vorbit și despre cât de important este ca oamenii să accepte să se vaccineze anti-Covid-19, precizând că, din punctul său de vedere, greul încă nu a trecut, iar un al treilea val al pandemiei este un scenariu ce s-ar pute adeveri, în situația în care restricțiile și măsurile de prevenire nu vor fi respectate.

„Nu, eu nu cred că a trecut încă greul, și există risc încă să vedem un nou val, un nou val serios, dacă nu respectăm regulile. Dacă respectăm regulile, dacă continuăm să respectăm regulile și ne vaccinăm, atenție, atunci avem șansa să scăpăm bine către toamna-iarna anului ăsta. Dacă nu mergem la vaccin, nu respectăm regulile, dacă lucrurile stau într-un mod în care lumea să zică: „Ne-am plictisit, nu mai vrem să purtăm mască, nu mai vrem să facem asta, nu mai vrem să facem aia” înainte să ajungem la un număr de vaccinaţi suficient ca să ne protejăm”, a mai spus Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI