Raed Arafat, avertisment pentru turiștii care merg la munte în acest weekend: „Pot să ducă la incendii devastatoare. Să nu se joace nimeni cu aceste situații”

Elena Avramescu 22.07.2022, 07:47
Raed Arafat, avertisment pentru turiștii care merg la munte în acest weekend: „Pot să ducă la incendii devastatoare. Să nu se joace nimeni cu aceste situații”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a ținut să facă câteva precizări pentru turiștii care au de gând să meargă al munte în acest weekend canicular. Astfel că acești sunt rugați să încercă să nu aprindă focul, decât dacă este o reală urgență, să nu arunce țigări, mai precis să nu facă nimic din ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui incendiu.

Șeful DSU face apel către turiști în plin val de caniculă

Se pare că jandarmii nu o să lipsească din zonele montane și traseele turistice cunoscute, astfel că vor monitoriza intens turiștii care se vor abate de la reguli. Atunci când a fost întrebat ce poate să facă un turist care merge la munte și vede pe cineva că face focul, Raed Arafat a insistat că cea mai sigură și rapidă soluție este să sune de urgență la 112.

„Dacă nu vrea să-l stingă, da, să sune la 112. Rugați-i să îl stingă, pentru că este responsabilitatea noastră, a tuturor. Un foc în zonele montane, la acest moment, în păduri, în zonele respective, poate să însemne un incendiu care să dureze zile și să fie cu pagube foarte serioase asupra mediului, asupra pădurilor, poate să fie inclusiv cu victime, plus că poate să pună în pericol viețile pompierilor care vor interveni. Intervențiile respective nu sunt fără risc”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat cere responsabilitate de la fiecare cetățean în parte, rugând expres să nu fie aprins niciun foc în pădure, deoarece consecințele pot să fie catastrofale.

Portugalia si Spania, lovite de canicula. Pompierii se straduiesc sa stinga incendiile de vegetatie
Canicula in Romania

„Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins, pleci și în urmă apare un incendiu. De aceea, la acest moment e mai bine să nu-l aprinzi, adică să nu folosești foc deschis în zonele respective”. De acum temperaturile sunt foarte înalte, e secetă în multe zone, nu a plouat, totul este uscat și un incendiu poate să fie extrem de de violent și poate să ducă la victime.

E suficientă țigara aruncată printr-un geam, dintr-o mașină, aruncată nestinsă sau nestinsă bine, să zicem, și asta poate să cadă undeva de unde să pornească un incendiu. Deci, este o perioadă unde responsabilitatea noastră este una extrem de importantă și noi singuri, ca autorități, ca autorități locale, ca autorități naționale, nu putem face nimic, dacă oamenii de rând nu colaborează cu noi.

Și eu am încrederea și sper că după toate discuțiile care au apărut, oamenii să înțeleagă seriozitatea situației și gravitatea ei. Temperaturile vor fi foarte ridicate, sunt ele singure suficiente să pornească unele incendii. Dar dacă venim și cu foc, și cu țigara aruncată, atunci s-ar putea să avem situații care să fie foarte greu de controlat”, a mai spus Raed Arafat.

O altă mare problemă, în această perioadă și nu numai, o reprezintă persoanele care aprind focul pentru curățirea câmpurilor. Astfel că incendiile necontrolate pe care le cauzează oamenii se întâmplă cel mai frecvent în weekend-uri, pompierii declarând că au minim 50-60 de intervenții la incendii izbucnite în locuințe și până la 200 de intervenții la focare izbucnite de la arderi necontrolate.

În cursul zilei de miercuri, premierul Nicolae Ciucă a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență din cauza caniculei și a riscurilor asociate ei, ținând cont că de vineri, 22 iulie, și cel puțin și sâmbătă, 23 iulie, au fost emise coduri portocalii în Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timișoara, Caraș, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...