Codul galben de caniculă devine portocaliu. ANM a emis avertizări: Se vor atinge 40 de grade

Badea Violeta 21.07.2022, 12:24
Codul galben de caniculă devine portocaliu. ANM a emis avertizări: Se vor atinge 40 de grade

Specialiștii Administrației Naționale Meteorologie (ANM) fac un anunț de ultimă oră! Aceștia au emis un cod galben de caniculă, care va deveni portocaliu pe măsură ce se apropie weekendul. Specialiștii spun că temperaturile vor atinge chiar și 40 de grade Celsius. Iată care sunt zonele vizate!

Anunț îngrijorător din partea ANM. Temperaturile urcă până la 40 de grade Celsius

Specialiștii ANM au anunțat un cod galben de caniculă în mai multe regiuni din țară. Ulterior, acesta va deveni portocaliu, iar temperaturile vor fi insuportabile. Valorile vor atinge chiar și 40 de grade Celsius, informează meteorologii.

Avertizarea de cod portocaliu este valabilă pentru mai multe județe din țară. Aceasta va fi în vigoare până duminică, 24 iulie. În Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman vor fi temperaturi maxime cuprinse între 37 și 40 de grade Celsius. Pe timp de noaptea, acestea nu vor coborî sub 20-22 de grade, așa că disconfortul termic va fi accentuat.

Avertizarea de cod galben este valabilă în weekend pentru județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Vrancea, Galați, Tulcea și Constanța. În aceste zone, maximele se vor încadra între 35 și 37 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa între 18 și 20 de grade.

Temperaturi extreme in Europa. E alerta pe tot continentul, nivelul e alarmant
Temperaturi extreme in Romania

Cum va fi vremea în Capitală

Nici în Capitală vremea nu va fi diferită de restul orașelor. ANM anunță că temperaturile vor fi ridicate în perioada următoare. Așadar, bucureștenii vor resimții din plin canicula. Potrivit specialiștilor, valorile maxime se vor încadra între 35 și 37 de grade Celsius.

De asemenea, și în București indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul de 80 de unități. Anunțul făcut de ANM este valabil pe aceași perioadă ca și în restul teritoriului.

Recomandări din partea autorităţilor

În urma informării meteo, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a ținut să transmită câteva sfaturi pentru cetățeni:

  • evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare mai ales la orele prânzului
  • bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul băuturilor alcoolice!
  • poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
  • consumă fructe și legume proaspete
  • nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite
  • resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...