Raed Arafat, avertisment pentru români: “Vom impune și alte măsuri”. Ce trebuie, de fapt, să facem pentru a scăpa de restricții

Luiza Moldovan 01.05.2020, 07:39
Raed Arafat, avertisment pentru români: “Vom impune și alte măsuri”. Ce trebuie, de fapt, să facem pentru a scăpa de restricții

Raed Arafat, avertisment pentru români: “Vom impune și alte măsuri”. Ce trebuie, de fapt, să facem pentru a scăpa de restricții și de ce nu e bună o relaxare. “Suedia vine din viitor”.

Raed Arafat, avertisment pentru români: “Vom impune și alte măsuri”. Ce trebuie, de fapt, să facem pentru a scăpa de restricții

Raed Arafat nu crede că modelul suedez de gestionare a pandemiei poate fi aplicabil în țara noastră, pentru motivul că acesta e “din viitor”. Acesta militează pentru continuarea atitudinii responsabile a cetățenilor, pentru ca autoritățile să nu fie nevoite să ia alte măsuri și mai dure, de restricționare a drepturilor.

Arafat a spus în mai multe rânduri că relaxarea se va produce gradual și că e foarte important ca oamenii să rspecte în continuare regulile.

”Am vorbit cu cineva de la OMS. Modelul din Suedia este despre viitor, despre convițuirea cu coronavirusul. Responsabilitatea se transferă mai mult către omul de rând și populație. Noi spunem următorul lucru:

Din 15 mai începem să relaxăm măsurile gadual. Noi nu mai răbdăm două săptămâni fără anumite activități, totul din 15 ani ar putea să scape de sub control.

Modelul suedez a privit cu poftă de toate țările, dar una n-ar recunoaște!
Modelul suedez e privit cu poftă de toate țările, dar una n-ar recunoaște!

Modelul suedez a contrariat toată lumea

Arafat spune că și el vrea deschiderea teatrelor și restaurantelor, dar că acest lucru trebuie să se facă în anumite condiții și nu acum, în orice caz:

“Nu zice nimeni să nu se deschidă teatrele, restaurantele, dar trebuie cu anumite măsuri și nu acum.

La acest moment trebuie să respectăm regulile pentru două săptămâni, dacă nu vom fi nevoiți să impune și alte măsuri, am putea ajunge mult mai rău, cu bolnavi mulți la ATI. Regulile de contact toate trebuie respectate.”, a spus Raed Arafat.

Modelul suedez de gestionare a crizei pandemice a contrariat toate țările. Epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, care se bucură de o anumită notorietate pentru calmul său deosebit, spune că strategia lui pare să funcționeze: “Se pare că am ajuns la vârf și suntem pe platou“, spunea acesta pe 15 aprilie.

Pe 26 aprilie, vice-premierul Isabella Lovin i-a apărat strategia la BBC: “Viziunea Suediei asupra gestionării pandemiei seamănă cu un maraton, nu cu un sprint“, a spus aceasta, avertizând că cetățenii celorlalte țări, care au luat măsuri mult mai drastice, pot ajunge la capătul răbdării stând acasă tot timpul.

Urmăriți Impact.ro și pe