Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Decizia le-a fost deja comunicată prefecților din țară

Sursă Foto: idevice.ro

Raed Arafat a transmis recent un mesaj prefecturilor din țară cu privire la persoanele aflate în izolare sau carantină. Potrivit șefului DSU, carantina și izolarea nu mai sunt obligatorii temporar.

Anunț de ultimă oră. Raed Arafat a comunicat decizia prefecților din țară

Decizia CCR potrivit căreia măsura carantinei și a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituțională, a fost publicată în Monitorul Oficial. Șeful DSU a transmis astfel prefecturilor din țară o circulară prin care anunță că izolarea la domiciliu și carantina se suspendă temporar până atunci când Parlamentul și Guvernul cad la un acord prin care să respecte Constituția.

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în documentul semnat de Raed Arafat și Amalia Șerban, potrivit Mediafax.

Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Decizia le-a fost deja comunicată prefecților din țară

Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Decizia le-a fost deja comunicată prefecților din țară

Ce riscă cei care ies din carantină?

Potrivit informațiilor, autorităților nu le mai rămâne decât să facă recomandări persoanelor care au intrat în contact cu cei diagnosticați cu noul virus. Totodată, cei care nu au respectat măsura izolării sau a carantinei și se infectează cu noul virus, riscă să li se deschidă dosar penal. De asemenea, în buletinul de presă transmis de Grupul de Comunicare Strategică, lipsesc datele cu privire la persoanele aflate în izolare sau carantină.

„O persoană care este internată în spital şi spune că vrea să plece acasă mâine, conform acestei hotărâri i se poate permite să plece acasă, deşi are o boală contagioasă şi care ar putea să contravină altor drepturi ale persoanelor sănătoase, de a li se apăra sănătatea”, a transmis Ioan Emilian Imbri, managerul Spitalului ”Victor Babeș”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI