Cum vor fi monitorizați românii aflați în izolare și carantină. Anunț oficial de la Guvern

Redacția IMPACT 25.03.2020, 10:37
Cum vor fi monitorizați românii aflați în izolare și carantină. Anunț oficial de la Guvern

Românii aflați în izolare, fie în carantină, din pricina îmbolnăvirii cu noul virus vor fi monitorizați electronic. Anunțul oficial a fost făcut de către Guvern, în seara de marți. Premierul Orban a transmis că vor fi pregătite anumite metode prin care autoritățile să se poată asigura că românii respectă regulile impuse, cu mare strictețe.

Cum vor fi monitorizați românii aflați în izolare și carantină

Românii vor fi monitorizați prin intermediul unei aplicații, pentru a se vedea dacă respectă regulile impuse de izolarea la domiciliu. În cazul celor infectați cu noul virus, Guvernul a decis că este necesară o supraveghere mult mai atentă, pentru a diminua riscul. În momentul de față, există 13 decese confirmate, pe teritoriul României. Mai mult, și numărul celor care s-au infectat a crescut la 794 de persoane.

Cum vor fi monitorizați românii aflați în izolare și carantină. Anunț oficial de la Guvern
Românii aflați în carantină vor fi monitorizați cu ajutorul unei aplicații

Premierul Ludovic Orban a anunțat că urmează să fie aplicate măsuri drastice, la care se lucrează intens. La respectiva aplicație ce le va facilita munca autorităților în lupta cu pericolul uriaș, la care mulți nu își dau seama că îi expun și pe alții. Prin această metodă vor fi supravegheate mișcările celor care se află în perioada de carantină.

Ce a anunțat premierul Ludovic Orban

„Împreună cu STS punem la punct o aplicație care să ne permită monitorizarea mișcărilor persoanelor aflate în izolare sau carantină, astfel încat să putem şti dacă se deplasează în afara locuinței. Un astfel de soft deja există în alte țări și va ușura foarte mult misiunea poliției, jandarmeriei, DSP. Să fim cinstiți, foarte mulți dintre cei care s-au întors trebuie să fie verificați dacă respectă izolarea. Unii dintre ei nu au respectat izolarea la domiciliu. Aici trebuie aplicată cu severitate maximă măsura izolării la domiciliu.”, a susținut Ludovic Orban, în cadrul conferinței de presă din seara de marți, potrivit Mediafax.

„Un astfel de soft există în alte țări și încercăm să-l realizăm. Va ușura foarte mult supravegherea izolării la domiciliu”, a mai spus premierul.

Primul ministru a mai precizat că majoritatea țărilor realizează proiecte similare de monitorizare. La fel, acesta a precizat că este o măsură necesară pentru cei care nu au respectat regulile. Ludovic Orban a subliniat că perioada de 14 zile de carantină impusă, fie prelungirea perioadei, nu îi exonerează din punct de vedere penal și contravențional, pe cei care au încălcat legea. Și măsurile legate de acest aspect vor fi severe. “În stare de urgență, orice infracțiune poate fi pedepsită cu 2 ani în plus față de maximul pedepsei”, după cum a mai subliniat și premierul Orban.