Decizia CCR în legătură cu abrogarea pensiilor speciale. Vestea pe care trebuie s-o afle imediat românii

Iancu Andreea 05.06.2020, 16:36
Decizia CCR în legătură cu abrogarea pensiilor speciale. Vestea pe care trebuie s-o afle imediat românii

Legea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de „abrogare” a unor prevederi legale pretins a crea „sentimente” negative, explică Curtea Constituţională în motivarea deciziei prin care a admis sesizările Înaltei Curţi şi a Avocatului Poporului, conform Agerpres.

Ce a decis CCR cu privire la abrogarea pensiilor

Încă din data de 6 mai, CCR a admis sesizările celor două instituții, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului cu privire la legea care dispune abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă, precum şi pentru reglementarea unor măsuri în domeniul pensiilor ocupaţionale. Camera Deputaţilor adoptase pe 28 ianuarie proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților.

Legea criticată are un caracter profund eterogen, vizând statute profesionale diferite, precum şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună din perspectiva pretinsului deziderat de eliminare a ‘pensiilor speciale’, fără a se respecta, în consecinţă, exigenţele impuse atât din punctul de vedere al formei specifice fiecărui domeniu de reglementare, cât şi al fondului reglementărilor, potrivit Agerpres.

Totodată, judecătorii constituționali consideră că au fost încălcate ordinea constituțională de sesizare a Camerelor Parlamentului precum și regulile aplicabile dezbaterilor parlamentare pentru o parte din domeniile de reglementare.

De asemenea, legea a fost adoptată cu încălcarea exigenţelor de calitate a reglementării, respectiv fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de ‘abrogare’ a unor prevederi legale pretins a crea ‘sentimente’ negative şi cheltuieli bugetare semnificative. Tot astfel, legea a fost adoptată cu încălcarea caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale şi în pofida avizelor negative (Consiliul Legislativ, Consiliul Economic şi Social, Consiliul Superior al Magistraturii), respectiv a punctului de vedere al Guvernului, în care s-au semnalat jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale în această materie şi caracterul obligatoriu al acesteia, arată judecătorii CCR.

Foto - Inquam
Foto – Inquam

Ce se întâmplă cu pensiile magistraților

Tot CCR consideră că legea privind statutul magistraților nu este una care să țină cont de toate aspectele.

…nesocoteşte atât soluţia, cât şi considerentele deciziilor menţionate, prin care Curtea Constituţională a statuat, în mod consecvent, că abrogarea reglementărilor referitoare la pensia de serviciu a magistraţilor încalcă dispoziţiile constituţionale care consacră independenţa justiţiei.

De asemenea, pentru stabilirea nivelului pensiei ar trebui să se țină cont de responsabilități și riscurile profesiei de magistrat, privind întreaga durată a carierei.

În privina efectului acestei decizii CCR, Curtea adaugă că ea se supune articolului 147 alineatul (2) şi (4) din Legea fundamentală şi jurisprudenţei Curţii în materie.

Parlamentului îi revine obligaţia de a constata încetarea de drept a procesului legislativ, iar, în ipoteza iniţierii unui nou demers legislativ, de a se conforma celor statuate prin decizia Curţii.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...