Raed Arafat a făcut anunţul: Românii nu mai pot mânca în mall dacă nu au certificatul covid

Badea Violeta, Anca Manolica 24.09.2021, 16:59
Raed Arafat a făcut anunţul: Românii nu mai pot mânca în mall dacă nu au certificatul covid

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a venit cu lămuriri referitoare la noile restricții ce vor fi impuse în localitățile cu rata de peste 3 la mie. Secretarul de stat a anunțat că românii nu mai pot mânca în restaurantele din mall dacă nu prezintă certificatul covid.

Raed Arafat, lămuriri despre noile restricții

Raed Arafat a explicat vineri, 24 septembrie, ce se întâmplă cu accesul la restaurantele din mall-uri. Secretarul de stat a spus clar că vor putea intra doar cei care prezintă un ceritificat Covid.

„Am fost întrebaţi ce se întâmplă cu zonele din mall unde se serveşte masa. Astfel, hotărârea de ieri prevede că zonele respective vor trebui delimitate, nu înseamnă că se construieşte un perete sau aşa ceva, dar se delimitează intrarea în zona respectivă, se intră printr-un anumit loc, în care se prezintă certificatul verde.

Intrarea la food-court, cum se spune, sau la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde. Se aplică aceeaşi regulă”, a precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Romanii nu mai pot manca în mall daca nu au certificatul covid
Romanii nu mai pot manca în mall daca nu au certificatul covid

Cum se poate intra în posesia certificatului verde

Pentru a intra în posesia certificatului verde trebuie să accesați următoarea pagină: certificat-covid.gov.ro. Documentul se poate obține foarte simplu, fiind nevoie doar de câteva minute pentru a completa datele. Certificatul verde demonstrează că persoanele sunt:

  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • sunt între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Menționăm că operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 au obligația de a scana codul QR de pe certificatul verde folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC”. Cu ajutorul acesteia, operatorii vor verifica veridicitatea certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din document.

Aplicaţia mobilă „Check DCC” permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind Covid, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic European. Aceasta se poate descărcata în mod gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau pe o tabletă cu sistem de operare Android.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...