Raed Arafat vrea că românii să denunțe localurile în care nu se folosește certificatul verde. ”Este ceva normal”

Iancu Andreea 18.09.2021, 21:20
Raed Arafat vrea că românii să denunțe localurile în care nu se folosește certificatul verde. ”Este ceva normal”

Situația epidemiologică din ultimele zile a dovedit că valul al patrulea este abia la început, după ce numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a crescut vertiginos, în fiecare zi. Astfel, în ultimele 24 de ore, autoritățile au raportat peste 5.000 de cazuri, după ce acest nivel fusese atins în luna aprilie a anului acesta. Totodată, rata de incidență a infectărilor din mai multe localități a depășit 3 la mia de locuitori. În acest context, autoritățile au instituit obligativitatea utilizării certificatului verde Covid pentru a beneficia de acces, de exemplu, la restaurant. Raed Arafat a transmis un mesaj important pentru români, în care îi roagă să denunțe localurile în care nu se folosește certificatul verde. Astfel, spune oficialul român, se dorește desfășurarea în siguranță a activităților permise în ciuda numărului îmbolnăvirilor.

Raed Arafat, despre localurile în care nu se folosește certificatul verde

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut o precizare importantă pentru românii din localitățile unde rata de incidență a depășit 3 la mie, rugându-i pe aceștia să denunțe localurile în care nu se folosește certificatul verde. Noul act este obligatoriu în aceste regiuni ale țării pentru accesul la diferite activități. Astfel, oficialul român a explicat că este necesar ca autoritățile să fie sesizate dacă o persoană participă la o petrecere dintr-un restaurant, dacă observă că oamenii sunt lăsați să intre fără a fi verificați în conformitate cu legea.

Dacă noi am spus că poţi intra după 3 la mie, până la 6 la mie, dar să fie verificat certificatul verde, siguranţa ta ca persoană, când intri acolo, este garantată numai dacă operatorul verifică certificatele. Deci dacă nu ţi-a verificat ţie certificatul, şi tu eşti un om conştient şi ai certificatul verde şi nu ţi l-a verificat, înseamnă că foarte probabil nu-l verifică la unul care este total inconştient, şi vine şi fără certificat, şi poate că este şi puţin simptomatic. Adică asta e ideea. Împreună putem să ne asigurăm că regulile astea se respectă. Sunt mecanisme de control, oricând poate să vină un control să verifice prin sondaj dacă persoanele care sunt în interior sunt cu certificatele sau nu, inclusiv angajaţii dacă trebuie. Nu ştiu dacă este prevăzut în hotărâre, dar o luăm ca pe o sugestie, a precizat oficialul MAI.

Raed Arafat, despre localurile în care nu se folosește certificatul verde
Certificatul verde digital, obligatoriu în localitățile cu rata de incidență între 3 și 6 la mie

“Personalul trebuie să fie vaccinat”

Raed Arafat a mai oferit explicații valoroase și pentru patronii localurilor, care vizează starea de sănătate a personalului. Astfel, liderul DSU a ținut să precizeze faptul că personalul din aceste unități ar trebui, în mod ideal, să fie vaccinați anti-Covid. În caz contrar, pentru a asigura siguranța clienților, angajații ar trebui testați periodic. Singurul îndemn al lui Arafat a fost acela de a semnala neregulile privind accesul pe baza certificatului verde.

Personalul tău trebuie să fie vaccinat, ideal. Nu – atunci minim să fie testat periodic. Dacă vrei ca entitatea ta să funcţioneze mai departe, dacă interesul tău este într-adevăr să faci bani din unitatea ta şi să nu o închizi. Dacă ai cinci ospătari şi unul nu-l testezi, şi este nevaccinat şi mai sunt doi nevaccinaţi şi transmit boala, nu mai ai niciunul, gata, ai închis. Partea asta este obligativitatea celor care rulează astfel de activităţi. Dumneavoastră n-aveţi cum să-i identificaţi pe ei, dar dumneavoastră, ca şi client, puteţi să faceţi un singur lucru: dacă vedeţi că lasă oamenii să intre fără să verifice, să anunţaţi. Şi asta nu este pâră, nu este absolut deloc cum o să aud mulţi care spun: ‘Arafat îi învaţă pe oameni să anunţe când văd nereguli’. Este normal, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă.

Urmăriți Impact.ro și pe