INTERVIU EXCLUSIV

Radu Soviani: „Măsurile sancționatorii luate ca urmare a invaziei întorc Rusia în urmă cu 30 de ani”

Gabriela del Pupo 09.03.2022, 17:28
Radu Soviani: „Măsurile sancționatorii luate ca urmare a invaziei întorc Rusia în urmă cu 30 de ani”

Nu există și o parte avantajoasă pentru Occident sau pentru România în urma sancțiunilor aplicate Rusiei sau Belarus și nici relațiile economice ale Ucrainei nu sunt ușor de înlocuit. Din păcate aceste măsuri vor avea repercusiuni și în România care vor genera o recesiune economică severă.

„Vedem niște măsuri fără precedent care vor conduce economia Rusiei spre o cădere de 40%”

Toate eforturile Federației Ruse de a se integra pe piața occidentală au fost irosite practic prin acest act de război. Economistul Radu Soviani este de părere că Rusia va ajunge în scurt timp la nivelul de acum 30 de ani, ceea ce, din păcate înseamnă pierderi și pentru țările occidentale.

Măsurile sancționatorii luate ca urmare a invaziei Rusiei împotriva Ucrainei, întorc într-o primă fază Rusia în urmă cu 30 de ani. Sunt undeva la nivelul anului 1993, și pe măsură ce sancțiunile continuă se vor duce chiar mai în spate decât atât. Ceea ce înseamnă în primul rând, sancțiunile financiare, care fac ca, de exemplu, cardurile rușilor să nu mai meargă în străinătate, iar pe intern chiar dacă au reușit să reruteze cardurile Visa și Mastercard, emise de unele bănci rusești către sisteme alternative de plăți. Este categoric o presiune financiară acum, o presiune financiară dublată de propriile măsuri pe care Rusia le ia împotriva propriei populații” a declarat Radu Soviani pentru impact.ro.

Tranzacțiile vor fi primul pas înspre prăbușirea totală a relațiilor economice dintre Federația Rusă și occident.

Limitările și interzicerile de fapt pentru ca populația Rusiei să mai scoată euro, dolari, din bănci este echivalentul cu orice cetățean rus care poate să meargă peste graniță să plătească, nu o poate face cu cardul, nu poate face decât cash și de acum încolo nu o va putea face decât în ruble. Ori nimeni nu primește ruble, metaforic vorbind. Ori dacă nu mai au acces la euro și la dolari în băncile interne și nu mai spot extrage din bancomate sumele în valută, singura variantă al oricărui cetățean rus care este acum subiect al propriilor sancțiuni din partea autorităților lor, pentru a-și proteja într-o scară mai largă economia, glumind, doar dacă grecii, francezii și spaniolii vor accepta ruble ceea ce nu se va întâmpla. Este o întoarcere în urmă cu 30 de ani a economiei Rusiei, iar pe de altă parte, vedem niște măsuri fără precedent care vor conduce economia Rusiei spre o cădere de 40%. ” a mai precizat Radu Soviani.

 

„E ca și când de astăzi un euro nu ar mai fi 5 lei ci ar fi aproape 9 lei”

Din păcate tot populația plătește în acest moment un preț foarte mare pentru ambițiile militare ale Kremlinului. Situația nu are rezolvare pentru cetățenii care vor dori să facă minime tranzacții, aceștia fiind blocați impunerea monezii unice pe care o pot utiliza.

Gândiți-vă numai ce s-a întâmplat cu rubla, cu o depreciere de 50% în primă fază și mergând înspre 80%, e ca și când de astăzi un euro nu ar mai fi 5 lei ci ar fi aproape 9 lei. Deci o scădere a puterii de cumpărare foarte mare, o penurie de bunuri și servicii din occident față de Rusia, pentru că sutele de companii care și-au suspendat operațiunile înseamnă penurie de lucruri cu care rușii erau obișnuiți și categoric o înrăutățire semnificativă fără precedent asupra unei populații.” mai spune economistul.

Nu se poate vorbi însă despre profitori ai războiului. Situația economică este de asemenea natură încât toată lumea are de suferit.

Din situația actuală nu câștigă nimeni, nu câștigă nici occidentul, cu atât mai mult nu câștigă Rusia sau Ucraina sau Uniunea Europeană, nu. Toate sancțiunile acestea vor avea un recul și asupra economiei Statelor Unite, ceva mai mic acest recul asupra economiei Statelor Unite, dar un recul mai mare asupra economiei Uniunii Europene, care în mod categoric va fi în recesiune anul acesta, iar economii fragile cum este cea a României vor avea o cădere chiar mai mare decât media Uniunii Europene.” a mai spus analistul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...