PUZ-urile, suspendate pentru 5 sectoare ale Bucureştiului. Nicuşor Dan: „Este un moment de cotitură”

Cristian Cojocaru 26.02.2021, 21:07
PUZ-urile, suspendate pentru 5 sectoare ale Bucureştiului. Nicuşor Dan: „Este un moment de cotitură”

Nicușor Dan, primarul general a propus ca PUZ-urile să fie suspendate pentru 5 sectoare ale Capitalei. Acest amendament a fost adoptat însă nu fără a fi contestat de către membrii PNL care au reclamat că termenul de suspendare este prea lung.

PUZ-urile au fost suspendate în 5 sectoare

Propunerea lui Nicușor Dan a fost adoptată însă nu fără a atrage critici din partea membrilor celorlalte partide. Dacă membrii PNL au susținut că termenul de suspendare este prea mare și îi va afecta pe bucureșteni, consilierii PSD au venit cu același argument împotriva măsurii luate.

Perioada de suspendare a PUZ-urilor din sectoarele 2-6 ale Bucureștiului a fost anterior propusă pentru un termen de doi ani. În cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Primăriei, Nicușor Dan cedase ca, la numai 24 de ore după ce a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă. Din cauză că partidul aliat PNL nu susținea proiectul, primarul general a fost nevoit să accepte varianta perioadei de trei luni.

Pe baza discuțiilor avute în ședința conducerii PNL București, proiectul lui Nicușor Dan ar fi afectat piața imobiliară și ar putea duce chiar și la acțiuni în instanță depuse de dezvoltatorii care s-ar simți prejudiciați. Astfel, în cadrul ședinței s-au hotărât să susțină supendarea pe o perioadă de doar trei luni, invocând inclusiv motive de neconstituționalitate.

În urma ședinței s-a stabilit ca termenul final de suspendare a PUZ-urilor pentru cele 5 sectoare să se întindă pe o perioadă de un an
În urma ședinței s-a stabilit ca termenul final de suspendare a PUZ-urilor pentru cele 5 sectoare să se întindă pe o perioadă de un an

Termenul final a fost schimbat

După negocierile purtate astăzi în comisia de urbanism și juridică, termenul final a fost stabilit pentru o perioadă de 12 luni. Nicușor Dan a afirmat că termenul de suspendare este unul rezonabil și este de părere că nu urmează a afecta autorizațiile de demolare și construcție care se află în proces de emitere.

“E adevărat că teoria dreptului administrativ spune că perioada de suspendare a unui act administrativ trebuie să fie proporțională, nu excesivă, dar suntem într-o situație excepțională, adică cinci acte administrative cu caracter normativ care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului.

Aceste acte au o puternică suspiciune de nelegalitate, pentru că deja Tribunalul București s-a pronunțat pe două din ele și le-a anulat. Curtea de Apel le-a suspendat executarea uneia dintre ele. Termenul de un an care este prevăzut acum în proiect este absolut proporțional cu complexitatea unor documente de urbanism care reglementează peste 80% din amenajarea urbană a Bucureștiului.

Am avut întâlniri cu reprezentanții din CGMB în care toate aceste argumente au fost expuse de grupuri. Mi se pare nerezonabil să veniți acum cu un argument. Există un principiu al neretroactiviății a actelor normative. Fie suspendați azi executarea acestor PUZ-uri, fie luni, marți, miercuri orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață care poate să conecteze locuitoriii din Ferentari și Giurgiului va avea un drept câștigat. Este o decizie de oportunitate”, a declarat primarul general al Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe