Cum justifică Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Bucureștiului. ”În ultimii ani a fost golănie”

Stan Filon 24.02.2021, 16:09
Cum justifică Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Bucureștiului. ”În ultimii ani a fost golănie”

Primarul Capitalei a dat peste cap planurile multor dezvoltatori imobiliari, după ce a suspendat PUZ-urile pentru sectoarele 2, 3 ,4, 5 și 6. Constructorii sunt obligați acum să obțină Planul Urbanistic Zonal după regulile de la Primăria Generală.

S-a aflat cum justifică Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Bucureștiului

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că pentru proiectele de interes public, precum extindere de școli, grădinițe, pasaje, primăriile de Sector pot cere aprobarea punctuală a acestora, într-o lună urmând să fie emis un PUZ special pentru acestea.

Nicușor Dan a susținut într-o conferință de presă că la fel se va întâmpla și în cazul proiectelor private rezonabile, astfel încât să nu se blochează dezvoltarea orașului. Edilul susține că se opune doar proiectelor ilegale, care betonează spațiile verzi.

S-a aflat cum justifica Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Bucurestiului
S-a aflat cum justifica Nicușor Dan suspendarea PUZ-urilor din cinci sectoare ale Bucurestiului

”Revenim la PUG peste tot”

”S-a spus în spațiul public că urmează un fel de apocalipsă dacă aceste documentații de urbanism sunt suspendate și nu mai produc efecte juridice. Nu! Bucureștiul are o documentație de urbanism, Planul Urbanistic General, care este în vigoare. După suspendare PUZ-urilor de sector revenim la PUG peste tot. Nu suntem absurzi. Adică, dacă în baza PUZ-urilor de Sector s-a prevăzut extinderea unei școli, a unei grădinițe, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructură de care Primăria are nevoie, pentru că există deja toate avizele pentru PUZ-ul de Sector, Consiliul General poate să dea punctual un PUZ pentru respectiva investiție. Deci aceste investiții nu vor fi în niciun caz blocate. De pe o lună pe altă CGMB poate să dea un PUZ pentru fiecare dintre aceste investiții pe care le considerăm necesare”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul vine și cu vești bune, totuși, pentru constructori. Acesta spune că autorizațiile emise rămân în vigoare, însă pentru proiectele rezonabile Consiliul General va aproba punctual PUZ-uri.

”În ultimii ani a fost golănie”

”Tot ce înseamnă autorizație de construire emisă înainte de această suspendare rămâne în vigoare pentru că suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificatele de urbanism deja emise în baza PUZ-urilor de sector, și care prevăd dezvoltări rezonabile, de exemplu o funcțiune care era prevăzută în PUG ca industrială și care nu se mai potrivește în 2021 ca industrială în mijlocul unui cartier de locuințe, pentru că ea să devină funcțiune de locuire, evident, la fel, de la o lună la alta putem să dăm un PUZ punctual ca să rezolvăm această chestiune. Însă dacă cineva avea în PUG un teren cu funcțiunea spațiu verde și acel teren a devenit construibil printr-un PUZ de Sector, îmi pare rău, nu vom încălca legea și nu vom da PUZ pentru autorizație de construire pentru respectivul spațiu verde”, a mai explicat primarul.

Primarul Nicușor Dan susține că urbanismul din ultimii ani a reprezentat o ”golănie” care nu înseamnă, de fapt, dezvoltare urbană. ”Urbanismul din ultimi ani din București a fost o golănie și cele 5 puz-uri de Sector sunt doar apogeul acestui tip de urbanism. Am speranța că CGMB, în ședința de vineri, o să dea un semnal și o să pună capăt acestui tip de dezvoltare și va orienta orașul către o dezvoltare sustenabilă. Din cauza acestui tip de urbanism bucureștenii stau azi și au stat ani de zile în trafic, avem cartiere întregi care nu au școli, un oraș care are un potențial uriaș turistic este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală. Din cauza acestui tip de urbanism sunt zeci de oameni care și-au pus agoniseala de o viață într-un apartament sau într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferestrele casei lor”, a mai explicat primarul.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...