Prima ruptură între Nicușor Dan și PNL? Cum au decis liberalii să nu susțină o inițiativă a primarului general

Ioana Bucur 25.02.2021, 20:26

A apărut deja prima ruptură între Nicușor Dan și PNL? Cum au decis liberalii să nu susțină o inițiativă a primarului general. Lovitură puternică primită de edil, într-unul dintre cele mai dificile momente de la începutul mandatului.

Prima ruptură între Nicușor Dan și PNL

Lovitură neașteptată, într-unul dintre cele mai dificile momente de la preluarea mandatului de edil al Bucureștiului. Cum au decis liberalii să nu susțină o inițiativă a primarului general. Să fie asta prima ruptură între Nicușor Dan și PNL? Consilierii Partidului Național Liberal nu au de gând să voteze suspendarea PUZ-urilor de sectoare pentru o perioadă de doi ani, așa cum propusese primarul Capitalei, ci doar pentru trei luni. Anunțul oficial a fost făcut de șefa PNL București, Violeta Alexandru.

„Consilierii PNL vor vota proiectele Hotărârilor de Consiliu General inițiate de Primarul Dan pentru suspendarea PUZ-urilor. O suspendare de 3 luni, timp în care să se remedieze problemele. Suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector (cel de la Sector 1 nici nu a mai ajuns să fie aprobat fiindu-i retrase avizele) și lăsarea Bucureștiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, PENTRU O PERIOADĂ DE 2 ANI, așa cum propune Primarul General al Capitalei, domnul Nicușor Dan, pentru ședința Consiliului General de mâine, înseamnă mult. Primarul General a înțeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar însemna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în București, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în județele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Și a fost de acord”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Violeta Alexandru susține, în mesajul postat pe pagina de Facebook, că Nicușor Dan ar fi fost de acord cu reducerea perioadei de la doi ani la trei luni. Aceasta a adăugat că liberalii așteaptă propunerile de corectare ale PUZ-urilor considerate ilegale de primarul general, precizând că „PUZ-urile sectoarelor au fost făcute și aprobate de către administrația PSD (sub conducerea primarilor PSD la sectoare și a Gabrielei Firea la Primăria Capitalei), iar abuzurile asupra spațiilor verzi nu vor fi tolerate. Pot face toate presiunile din lume cei care au intrat acum în panică pentru că practicile lor, practici ale unor autentici “rechini imobiliari”, vor ieși la iveală”.

Prima ruptură între Nicușor Dan și PNL
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Inquam Photos / Ilona Andrei

„E absolut scandalos să avem astfel de acţiuni”

Problema PUZ-urilor de sectoare din București pare că a adus prima ruptură între Nicușor Dan și PNL. Cu privire la hotărârea de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General de vineri referitoare la suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, primarul general declara că este „scandalos” ca într-un oraș ce se confruntă cu probleme uriașe legate de poluare, să existe sute de hectare de spaţii verzi care prin aceste PUZ-uri să devină spaţii construibile.

„Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situaţia în care avem o poluare a aerului, în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, în situaţia în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice în Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, repet, sute de hectare de spaţiu verde, nu e o metaforă, e vorba de sute de hectare de spaţiu verde, prin aceste PUR-uri de Sector urmează să devină, să-şi piardă statutul de spaţiu verde şi să devină spaţii construibile, este inadmisibil. În al doilea rând, vorbesc punctual, dar e o chestiune importantă. Am prezentat un proiect care are şi acordul Ministerului Transporturilor pentru metroul de suprafaţă. Există zone în Bucureşti care nu sunt conectate, care nu au încă metrou şi care nu sunt conectate, bine conectate cu alte zone de interes din Bucureşti. În acest, unu din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă este zona Giurgiului-Ferentari, da? Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectate direct cu Pipera, care pot să fie conectate direct cu Gara de Nord, cu AFI, cu Aeroportul Otopeni. Prin PUZ Sector 5, pe această linie de tren pe care există fizic, Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care deja există în acea zonă. ”, a declarat Nicuşor Dan, miercuri într-o conferinţă de presă.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...