Putin își caută noi aliați pentru livrările de gaze. Statele cu care intenționează să formeze o uniune

Mihnea Tălău 29.11.2022, 14:37
Putin își caută noi aliați pentru livrările de gaze. Statele cu care intenționează să formeze o uniune

Se formează o noua uniune energetică. Rusia negociază o posibilă uniune în domeniul gazelor cu Kazahstan şi Uzbekistan pentru a sprijini livrările între cele trei ţări şi către alţi cumpărători de energie, inclusiv China. De asemenea, Moscova, va spori livrările fără taxe vamale de produse petroliere către Tadjikistan.

Acordul urmează a fi parafat în curând

Vicepremierul rus Alexander Novak, care a menționat livrările către China, nu a oferit detalii despre acest plan.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că detaliile acordului nu au fost încă discutate, dar ideea cheie a fost coordonarea planurilor de aprovizionare.

El a citat exemplul nordului Kazahstanului, care importă gaze din Rusia și unde guvernul Astana are în vedere construirea unei conducte pentru a furniza regiunii gaze kazahe, scrie Reuters.

Prietenia dintre Rusia si China
Prietenia dintre Rusia si China

Sancțiunile occidentale au determinat Rusia să îndrepte vânzările către Asia

În același timp, Rusia își mărește producția în Siberia de Est, aflată în apropiere, a spus el, lăsând să se înțeleagă că Kazahstanul ar putea evita să cheltuiască „zeci de miliarde de dolari” pe conducte dacă se angajează să importe din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui kazah, Kassim-Jomart Tokaiev, a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin a propus o astfel de idee în cadrul unei întâlniri cu Tokaiev, care a avut loc luni. El nu a oferit detalii.

În timp ce Rusia este un exportator major de gaze naturale, Uzbekistanul și Kazahstanul produc aproximativ la fel de mult cât consumă. Cele două țări sunt conectate de un gazoduct către Rusia, iar o conductă separată le traversează pe ambele în drumul său către China.

Cu toate acestea, ambele conducte pompează în principal gaz din Turkmenistan, în timp ce Kazahstanul și Uzbekistanul nu au raportat niciodată transporturi de tranzit de gaz rusesc către China sau alte țări.

Rusia, afectată de sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina și a întreruperii gazoductului Nord Stream, dorește să stimuleze vânzările de energie și mărfuri în Asia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...