Aliații lui Putin își întorc fața spre China. Liderul de la Kremlin, izolat în „curtea” Rusiei

Andrei Dumitrescu 18.10.2022, 16:38
Aliații lui Putin își întorc fața spre China. Liderul de la Kremlin, izolat în „curtea” Rusiei

Unii dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei din Asia Centrală dau dovadă de o nouă tendință de afirmare, ca urmare a faptului că percep că Rusia a fost slăbită de conflictul din Ucraina.

Cele cinci foste republici sovietice din regiune sfidează mai des Moscova acum că au mai multă putere, în timp ce Rusia încearcă să le folosească piețele și canalele comerciale pentru a se sustrage sancțiunilor occidentale.

La un summit din Kazahstan de săptămâna aceasta, șeful Tadjikistanului, una dintre cele mai mici și mai sărace națiuni din regiune, a lansat o diatribă de șapte minute care a fost o ilustrare surprinzătoare a noii dinamici.

„Vrem respect. Nimic altceva. Respect”, a declarat Emomali Rahmon, președintele Tadjikistanului din 1994, plângându-se că atitudinea Moscovei nu s-a îmbunătățit din epoca sovietică.

Putin a ascultat neliniștit.

El și-a îndemnat vecinii din sud să creeze noi rețele logistice după ce sancțiunile occidentale din cauza Ucrainei au afectat o mare parte din comerțul rusesc, într-o înregistrare video care a apărut în weekend și care nu a fost inclusă în transmisia oficială a summitului.

Potrivit datelor, Tadjikistanul și alte țări din Asia Centrală și-au extins deja în mod semnificativ cifra de afaceri din comerțul internațional. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că au reexportat către Rusia mărfuri pe care aceasta nu le-a putut achiziționa direct din cauza sancțiunilor și a migrației companiilor străine.

Un lider al unui stat asiatic i-a ținut piept lui Vladimir Putin. Replica președintelui Tadjikistanului, de față cu oficialii

Cu toate acestea, guvernele regionale nu par să fie dornice să meargă mai departe, cel puțin nu dacă Rusia nu le abordează cu o finanțare semnificativă.

Rahmon și-a exprimat dezamăgirea că Moscova a trimis doar un ministru adjunct la o recentă conferință de investiții din Dușanbe.

În privat, oficialii tadjici spun că Rahmon s-a simțit jignit pentru că Rusia a tratat timp de decenii Tadjikistanul ca pe curtea sa din spate și se îndreaptă spre Dușanbe abia după ce s-a izolat.

„Națiunile din Asia Centrală, observând interesul crescând al Rusiei în regiune și apariția unei anumite dependențe față de aceasta, au profitat de situație pentru a-și exprima nemulțumirile și a stabili relații mai egale în care Rusia să renunțe măcar parțial la rolul de frate mai mare”, a declarat analistul politic kazah Rustam Burnashev, potrivit Al Jazeera.

Diplomație tensionată

În condițiile în care Putin se confruntă cu probleme tot mai grave în Ucraina, capacitatea sa de a impune rolul tradițional de polițist al Moscovei în alte conflicte post-sovietice este testată ca niciodată.

În timpul călătoriei sale, el a avut o întâlnire separată în trei cu Rahmon și cu președintele kârgâzstanului, Sadyr Japarov, pentru a discuta despre o dispută de frontieră care aproape a dus la un război total între cele două țări în septembrie.

Întâlnirea, care a început cu Rahmon și Japarov refuzând să dea mâna, nu a produs niciun progres, deși Putin le-a promis că va găsi hărți sovietice care ar putea clarifica unde ar trebui să fie granița.

Conflictul l-a determinat pe Japarov să lipsească de la o reuniune informală a foștilor lideri sovietici la Moscova, cu ocazia zilei de naștere a lui Putin, pe 7 octombrie. De asemenea, Kârgâzstanul a amânat exercițiile militare planificate de blocul militar CSTO condus de Rusia pe teritoriul său și a refuzat să participe la un exercițiu similar în Tadjikistan.

Observatorii au remarcat că gazda summitului, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, nu a avut nicio întâlnire bilaterală cu Putin în timp ce acesta se afla la Astana, în ciuda întâlnirilor individuale cu liderii turci, qatarezi, azeri și alții.

Tokayev s-a plâns, de asemenea, de atacurile personale la adresa liderilor naționali care „otrăvesc atmosfera de cooperare” în spațiul post-sovietic, o referire probabilă la criticile frecvente aduse conducerii kazahe în mass-media rusești. Televiziunea de stat din Kazahstan a prezentat o selecție de interviuri stradale în care respondenții au declarat că războiul din Ucraina pune la îndoială faptul că mai există unitate post-sovietică.

Raportul a subliniat, de asemenea, ceea ce a numit comportamentul provocator al liderului belarus Alexander Lukașenko, considerat în general ca fiind un reprezentant al lui Putin, care a întrerupt unul dintre discursurile lui Tokayev. Raportul îl arată pe Tokayev răspunzând cu un zâmbet condescendent.

Cu toate acestea, Kazahstanul și Uzbekistanul, cele mai mari țări din Asia Centrală, sunt atente să nu antagonizeze Moscova, deoarece văd în continuare Rusia ca pe un polițist regional de al cărui ajutor ar putea avea nevoie în caz de criză, a declarat Alisher Ilkhamov, un consultant pentru Asia Centrală stabilit în Marea Britanie.

Cu toate acestea, pe termen lung, el a spus că influența Chinei ca „frate mai mare” regional va crește în detrimentul Rusiei dacă războiul va continua să meargă prost pentru Putin.

„Pentru moment, vedem că Rusia cedează Chinei acest rol de patron major pentru statele din Asia Centrală. Vidul nu va rămâne neacoperit – va fi umplut pas cu pas de China.”

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...