Anunț de ultimă oră făcut de Gazprom. Ce se întâmplă cu gazele naturale transportate spre Republica Moldova

Elena Avramescu 28.11.2022, 13:14
Anunț de ultimă oră făcut de Gazprom. Ce se întâmplă cu gazele naturale transportate spre Republica Moldova

În cursul zilei de astăzi, Gazprom a făcut un anunț important pe contul său de Telegram, spunând că a decis să nu reducă volumul gazelor naturale transportate spre Republica Moldova. Se întâmplă după ce oficialii companiei ruse au spus că Moldovagaz a reușit să achite datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie.

Gazprom, decizie finală cu privire la gazele transportate către Republica Moldova

„S-a luat decizia de a nu reduce alimentarea cu gaz la conducta Sudzha GIS pentru tranzit în Moldova”, se arată în anunțul Gazprom.

De ceva vreme, Gazprom a ținut să insiste că Republica Moldova are de gând să vândă Ucrainei din gazele furnizate de Rusia, lucru infirmat atât de autoritățile de la Chișinău, cât și de cele de la Kiev. Gazprom a susținut că Ucraina ar fi stocat până acum în jur de 52,52 de milioane de metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova.

„Totodată, atragem atenția asupra încălcării regulate de către partea moldovenească a obligațiilor contractuale în materie de plată pentru livrările de gaze rusești. Gazprom își rezervă dreptul de a reduce sau opri complet livrările de gaze în cazul încălcării plății acestora”, a notat compania rusă.

Până acum, Moldova a achiziționat de pe piața liberă în jur de 200 de milioane de metri cubi de gaze pe care le-a stocat în depozite din România și Ucraina, iar Rusia a redus volumul gazelor spre Moldova în luna noiembrie cu 56,5%. Acest lucru a îngrijorat autoritățile de la Chișinău cu privire la intenții Rusiei de a opri complet furnizările de gaze în plină iarnă. Unicul scop ar fi ridicarea gradului de iritare a populației împotriva guvernului pro-european și a președintei Maia Sandu.

S-a aflat ulterior că întreaga cantitate depozitată de autoritățile de la Chișinău în România și Ucraina ar urma să ajungă Moldovei pentru aproximativ o lună și trei săptămâni în această iarnă.

Gazprom

Gazprom a adus acuzații Ucrainei, spunând că înmagazinează în mod ilegal anumite volume de gaze naturale, destinate Moldovei. În acest sens, reprezentanții Rusiei au anunțat că, începând cu data de 28 noiembrie, va reduce livrarea gazelor naturale spre Ucraina, destinată Moldovei.

La data de 22 noiembrie, Gazprom a amenințat că va întrerupe complet aprovizionarea cu combustibil în Moldova, iar la sfârșitul lunii septembrie a spus că Moldova vinde Ucrainei o parte din gazul furnizat conform contractului din Gazprom și Moldovagaz.

Andrei Spînu, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus în urmă cu câteva zile că tot gazul livrat Moldovei ajunge în Moldova, iar volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămas în Ucraina reprezintă economiile și rezervele stocate în depozitele din Ucraina.

„Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat Moldovei pe malul drept al Nistrului este și va fi achitat de noi”, a declarat Spînu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...