Ce au discutat Joe Biden și Vladimir Putin. S-a aflat unul dintre subiectele summitului de la Geneva

Stan Filon 16.06.2021, 18:59
Ce au discutat Joe Biden și Vladimir Putin. S-a aflat unul dintre subiectele summitului de la Geneva

Cea de-a doua repriză de întâlniri dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat și nu se știe exact dacă va mai exista una la summitul de la Geneva, acolo unde cei doi lideri s-au întâlnit. S-a aflat totuși un posibil subiect pe care cei doi lideri l-au discutat!

S-a aflat un subiect discutat de Joe Biden și Vladimir Putin

Este posibil ca Joe Biden și Vladimir putin să fi discutat la summitul de la Geneva un posibil schimb de deținuți între Rusia și Statele Unite ale Americii, deoarece recent Serviciul de stat al Penitenciarelor din Rusia a transmis Ministerului de Externe de la Moscova o listă a cetățenilor americani ținuți în închisorile rusești, anunță BBC.

Acest fapt a făcut presa să speculeze că acesta ar fi un subiect între cei doi președinți. Chiar și Eva Merkaceva, membră a consiliului care supervizează Serviciul Penitenciarelor, a recunoscut pentru Interfax că acest schimb ar putea fi posibil, după discuțiile de la Geneva.

S-a aflat un subiect discutat de Joe Biden si Vladimir Putin
S-a aflat un subiect discutat de Joe Biden si Vladimir Putin: schimb de detinuti. Paul Whelan (foto dreapta) este acuzat de spionaj in Rusia si risca 20 de ani de inchisoare

Se pregătește un schimb de deținuți?

Așadar, se pare că discuțiile dintre președintele Rusiei și cel al Americii încep să dea deja roade, ceea ce este un semnal bun pentru comunitatea internațională. Subiectul chiar era trecut pe agenda summitului de azi. În total, în Rusia sunt deținuți 17 cetățeni americani, a precizat Merkaceva. Principala preocupare îi vizează pe doi cetățeni americani deținuți în Rusia pentru spionaj, Paul Whelan și Trevor Reed. Familiile acestora au făcut presiuni pentru eliberarea lor.

Americano-britanicul Paul Whelan a fost arestat la sfârşitul lunii decembrie sub acuzația de spionaj. Este fost pușcaș marin, iar serviciile de spionaj rusești susțin că acesta a fost reținut ”în timp ce comitea un act de spionaj”, fapt negat de bărbat. Cu toate acestea, el riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Unii observatori apreciază că arestarea sa are legătură cu arestarea Mariei Butina, în iulie, la Washington, iar Paul Whelan ar putea servi drept monedă de schimb. Spre deosebire de acesta, rusoaica Maria Butina a pledat în America vinovată de spionaj în favoarea Moscovei.