Putin a semnat legea prin care anexează patru regiuni ucrainene

Mihnea Tălău 05.10.2022, 10:44
Putin a semnat legea prin care anexează patru regiuni ucrainene

Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri o lege prin care anexează în mod oficial patru regiuni ucrainene controlate parțial de Rusia.

Rusia anexează aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei

Deputații ruși au aprobat marți în unanimitate legislația care va absorbi la nivel federal regiunile ucrainene Kherson, Zaporizhzhia și autoproclamatele Republici Populare Donețk și Luhansk în Federația Rusă, potrivit presei ruse.

Locuitorii din cele patru regiuni au fost recunoscuți oficial ca cetățeni ruși la 30 septembrie, după ce președintele Vladimir Putin a organizat o ceremonie de semnare la Moscova cu reprezentanții regionali din cele patru zone, instalați la Kremlin, scrie FoxNews.

Însă, potrivit postului de știri de stat TASS, ucrainenii care locuiesc în zonele parțial ocupate au la dispoziție o lună pentru a respinge cetățenia rusă, deși consecințele unui astfel de demers rămân neclare.

Regiunile Donețk și Luhansk își vor păstra statutul de „republică”, în timp ce Kherson și Zaporizhzhia vor fi denumite „regiuni” conform noilor limite legale acceptate de Moscova. Acestea reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Prima țară care susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Referendumurile organizate ”în acord cu Carta ONU”

Moscova a stabilit că granițele care definesc cele patru regiuni ucrainene

Moscova a stabilit că granițele care definesc cele patru regiuni ucrainene „vor fi considerate de acum înainte frontierele de stat ale Rusiei”.

SUA și comunitatea internațională au condamnat încercările ilegale ale lui Putin de a cuceri teritoriul ucrainean și, până în prezent, doar Coreea de Nord și-a exprimat sprijinul pentru această acțiune.

Ceilalți aliați de top ai Rusiei, inclusiv China și Iranul, încă nu și-au pus greutatea în spatele deciziei și, prin urmare, nu este clar dacă vor recunoaște cele patru regiuni ca fiind rusești.

Marți, Coreea de Nord a reluat punctele de discuție ale lui Putin și a afirmat că sprijinul „copleșitor” obținut în timpul referendumurilor de săptămâna trecută a arătat că „voința” poporului ucrainean este de a se alătura Federației Ruse.

Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi nereprezentative.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...