Purtarea măștii în aer liber, neconstituțională. Alexandru Rafila, despre decizia CCR: „Trebuie respectată”

Cătălina Burghelea 16.02.2022, 06:07
Purtarea măștii în aer liber, neconstituțională. Alexandru Rafila, despre decizia CCR: „Trebuie respectată”

Curtea Constituțională a României a stabilit, marți, cu unanimitate de voturi, că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

CCR a admis că purtarea măştii în aer liber este neconstituţională

Astfel, este neconstituțional actul normativ care prevede, pe durata stării de alertă, obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Judecătorii CCR au inclus și trecerea elevilor în online și suspendarea cursurilor în format fizic. Ce spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre decizia Curții Constituționale?

Ce spune Alexandru Rafila despre decizia Curții

CCR a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a OUG nr.192/2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționalele art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a avut o primă reacție cu privire la decizia judecătorilor români.

„Nu o folosim neapărat că avem o depoziție legală, ci pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simț”, a declarat medicul, după decizia CCR privind masca de protecţie, la Antena 3.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o Ordonanță este declarată neconstituțională de către Curte, decizia trebuie respectată. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce privește utilizarea în spațiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR, utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie. Utilizarea măştii are un scop de protecție într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. (…).

Mi se pare că disputa aceasta care a fost abrogată de CCR are sigur un aspect juridic, dar, din punct de vedere rațional, dacă discuți de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea infecției, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva”, a explicat profesorul Rafila.

Decizie istorică a CCR. Purtarea măștii în aer liber este neconstituțională

Ce se va întâmpla cu amenzile date în pandemie

Curtea Constituţională a României a constatat că OUG dată de Guvern, care reglementează, printre altele, obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise, este neconstituţională. Cum rămâne cu amenzile date până acum? Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a explicat că acestea nu vor fi anulate, însă, după publicarea deciziei în Monitorul Oficial, masca de protecție nu va mai fi obligatorie în aer liber.

„(Amenzile n.r.) rămân date. Cele care s-au dat în vremea când era legea în vigoare rămân date. Amenzile s-au plătit. Cei care le contestă s-ar putea să aibă succes în instanţă, dar este vorba de legea până la declararea ca fiind neconstituţională şi se bucură de prezumţia de constituţionalitate. Tot ce s-a făcut până la data la care decizia Curţii intră în vigoare este ok, după aceea nu mai este ok. Amenzile care nu au fost plătite vor fi plătite dacă nu sunt constestate, pentru că nu se anulează prin decizia Curţii”, a spus fostul judecător CCR, pentru Adevărul.

Guvernul poate să vină cu o nouă OUG

De asemenea, Augustin Zegrean a ținut să precizeze că, după publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial, se va renunţa la purtarea măştii în spaţiile deschise. Totuși, fostul judecător a dezvăluit că Guvernul poate să vină cu o nouă Ordonanţă de Urgenţă în acest sens, modificată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...