Punctul de observație de la Marea Neagră, vital pentru trupele Diviziei 101 Aeropurtate. Oferă o monitorizare excelentă asupra războiului din Ucraina

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 21.12.2022, 09:23
Punctul de observație de la Marea Neagră, vital pentru trupele Diviziei 101 Aeropurtate. Oferă o monitorizare excelentă asupra războiului din Ucraina

Soldații din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate de aici sunt poziționați foarte aproape de Ucraina pentru ca artileria lor să se afle în raza de acțiune a țării devastate de război, iar cei care adună informații pot monitoriza avioanele de luptă care trec prin jurul Mării Negre.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate se bazează pe punctul de observație de la Marea Neagră

Trebuie reținut faptul că echipa de luptă a Brigăzii a 2-a, desfășurată în prima misiune operațională a Diviziei în Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial, este considerată drept cea mai avansată unitate americană din apropierea luptelor din Ucraina, conform liderilor militari.

În prezent există în jur de 5.000 de soldați de-a lungul flancului de sud-est al NATO, majoritatea fiind plasați în locații strategice din apropierea liniei de coastă a României.

Se pare că unitatea face parte dintr-o încercare a SUA de a consolida terenul NATO și de a fi pregătită să răspundă în cazul în care războiul s-ar extinde pe teritoriul aliat.

După ce Rusia a început invazia în Ucraina, România a devenit nodul central al eforturilor SUA de a descuraja agresiunea rusă în sudul Europei, în timp ce Polonia a devenit centrul de greutate al Armatei în nord.

„Suntem pregătiți pentru orice ni se va întâmpla și sunt foarte încrezător că vom îndeplini orice misiune care ne este încredințată”, a declarat generalul-maior JP McGee, comandantul Diviziei 101 Aeropurtate, în timpul unui interviu recent, la sediul bazei aeriene Mihail Kogălniceanu.

În decursul săptămânii trecute, șeful de Stat Major al Armatei, generalul James McConville, a vizitat baza pentru a obține informații de securitate și pentru a se întâlni cu soldații Diviziei 101 Aeropurtate, mulți dintre ei fiind la primele lor desfășurări.

McGee a ținut să mai precizeze că a cerut să ridice mâinile cei care au experimentat o luptă cu muniție.

Militarii de la Baza Mihail Kogalniceanu au fost arestati preventiv
Militari romani la baza Mihail Kogalniceanu

Cu toate că nu există nicio luptă în România, motivul pentru care mulți infanterişti se înrolează este pentru că ajung să fie în locul în care totul se învârte în Europa.

„Soldații noștri se alătură armatei pentru a face tot felul de lucruri. Mulți dintre ei sunt nerăbdători. Aș spune că majoritatea se află aici pentru a fi desfășurați. Nu este Irak sau Afganistan, dar operează în străinătate. Fac ceva important”, a mai spus McGee.

În plus, comandanții americani din România au ținut să precizeze că nu se află într-o „desfășurare de luptă”, însă misiunea lor se încadrează la un nivel de intensitate de neegalat în comparație cu rotațiile de trupe în Europa, din ultimii ani.

„Are un impact puternic asupra soldaților noștri juniori. Când pui misiunea în apropiere de o luptă, asta o apropie de realitaate”, a spus Matthaidess.

Momentan nu se știe care o să fie viitorul misiunii Diviziei 101 în România și nici dacă Pentagonul va trimite o altă brigadă pentru a înlocui forța de rotație acolo, pentru momentul în care desfășurarea acesteia se va încheia, în primăvară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...