Pentagonul, decizie de ultimă oră. A deschis o anchetă internă asupra unor operaţiuni de război psihologic

Elena Avramescu 21.09.2022, 11:06
Pentagonul, decizie de ultimă oră. A deschis o anchetă internă asupra unor operaţiuni de război psihologic

După ce au fost descoperite mai multe conturi false pe reţelele de socializare care conțineau dezinformări pro-occidentale, Pentagonul a luat decizia de a deschide o anchetă internă asupra unor operaţiuni de război psihologic. Declarația a fost făcută marți de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, notează AFP.

Pentagonul, măsură urgentă după apariția unor dezinformări pro-occidentale online

În acest sens, departamentul Apărării a solicitat o anchetă de urgență asupra activităţilor militare în sprijinul informaţiilor, confirmându-se într-o conferinţă de presă informaţiile divulgate anterior de Washington Post. Se pare că a fost citat un studiu realizat de Universitatea Stanford şi firma de analiză a reţelelor de socializare Graphika şi care vorbea despre circa o sută de conturi de origine necunoscută pe Facebook, Twitter şi Instagram care au diseminat propagandă anti-Rusia, anti-China şi anti-Iran între 2017 şi 2022.

Se pare că aceste conturi au fost create de unităţi speciale ale armatei americane, iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului a dat asigurări că activităţile de război psihologic ale armatei sunt legale.

„Am stabilit măsuri de protecţie asupra modului de a ne gestiona operaţiunile. Ancheta reprezintă doar o şansă de a ne evalua munca în acest domeniu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Pentagonul, decizie de ultima ora
Pentagon

Întrebat despre natura operaţiunilor de război psihologic ale armatei americane, generalul Pat Ryder a recunoscut totuşi că ele pot conţine „informaţii neadevărate”.

„Este posibil să desfăşurăm operaţiuni împotriva adversarilor folosind informaţii într-un mod care să îi determine să gândească într-un anume fel. Desfăşurăm aceste operaţiuni în sprijinirea obiectivelor noastre de securitate naţională. Este un aspect al războiului la fel de vechi ca războiul însuşi”, a mai spus acesta.

Pe lângă toate acestea, generalul Ryder a ținut să mai noteze faptul că legătura între aceste conturi false şi Departamentul Apărării nu a fost stabilită clar, lăsând de înţeles că ele ar putea avea legături cu alte agenţii guvernamentale.

„Din câte ştiu, noi nu am examinat informaţiile respective. Nu trebuie să presupunem din principiu că este Departamentul Apărării”, a mai spus acesta.

S-a aflat ulterior că activităţile descoperite de reţelele de socializare americane au fost făcute în mod clandestin, însă, cu toate acestea, nici Facebook şi nici Twitter nu au atribuit aceste conturi false vreunei agenţii guvernamentale.

Șeful pentagonului a invitat miniștrii apărării pentru a discuta despre criza din Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin, a găzduit la data de 8 septembrie o reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la Baza aeriană Ramstein. Astfel că șeful Pentagonului a invitat din nou miniștrii apărării și înalți oficiali militari din întreaga lume cu scopul de a discuta despre criza în curs de desfășurare din Ucraina, dar și despre mai multe probleme de securitate cu care se confruntă aliații și partenerii SUA.

În concluzie, reprezentanţii a 40 de state s-au reunit în acelaşi loc ca și în aprilie, unde s-a creat un grup de contact pentru apărarea Ucrainei. În timp ce luptele continuau în estul şi sudul Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski a susținut că guvernul are de gând să recupereze toate regiunile de sub ocupaţia rusă, inclusiv Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...