Finlanda, pregătită de război. Invazia Rusiei în Ucraina a fost cea care a declanșat teama în rândul finlandezilor

Elena Avramescu, Diana Dumitrache 21.12.2022, 08:08
Finlanda, pregătită de război. Invazia Rusiei în Ucraina a fost cea care a declanșat teama în rândul finlandezilor

În prezent, Finlanda se pregătește intens pentru a adera la NATO, știind clar că va aduce un plus valoare organizației, cu toate că multă vreme armata acestei țări a fost considerată învechită din cauza capabilităților specific Războiului Rece. Însă aceasta a început să fie din ce în ce mai des menționată, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina în luna februarie a acestui an.

Finlanda își mărește artileria de război

„Avem o capacitate defensivă semnificativă pentru a purta tipul de război care are loc acum în Ucraina. Pe cap de locuitor, avem probabil cea mai mare putere de foc din Europa”, a declarat într-un interviu comandantul suprem al armatei Finlandei, generalul Timo Kivinen.

În acest sens, se pare că oficialii finlandezi recunosc că resimt frustrare că țara lor încă nu este membră NATO chiar dacă au trecut șase luni după ce alianța a lansat invitația.

„Îndeplinim deja criteriile militare pentru a deveni membri și, dacă analizăm cheltuielile noastre de apărare, respectăm criteriul de 2% din PIB”, a mai spus Kivinen.

Se pare că situația este identică și pentru Suedia, deoareec ambele se află momentan într-o „zonă gri” între nealiniere și angajamentul la NATO.

Cu toate că are o populație de doar 5.5 milioane de locuitori, Finlanda se poate mândri cu faptul că beneficiază de mai multă artilerie decât Franța și Germania la un loc, astfel că poate mobiliza până la 280.000 de soldați, majoritatea rezerviști, în eventualitatea unui război.

Presedintele Turciei ameninta cu blocarea aderarii Finlandei si Suediei la NATO. Ce conditie a pus liderul de la Ankara 1
Finlanda face demersuri pentru a adera la NATO

Odată cu războiul din Ucraina s-a confirmat importanța crescândă a apărării aeriene în războiul modern, tocmai de aceea investițiile Finlandei depășesc cele 11 drone ce figurează în balanța militară, a mai spus generalul Timo Kivinen.

În plus, SUA au aprobat vânzarea de rachete aer-aer și aer-sol în valoare de 323 de milioane de dolari pentru avioanele de luptă ale Finlandei, notând faptul că țara sa „nu va avea dificultăți în a absorbi aceste echipamente în forțele sale armate”.

Un alt lucru pe care l-a adus în vedere războiul a fost legat de importanța artileriei. Chiar dacă Finlanda deține un arsenal important, țara vrea să-l mărească, tocmai de aceea SUA a fost de acord de acord să furnizeze muniții pentru lansatoarele multiple de rachete M-270, o versiune mai mare și pe șenile a sistemelor HIMARs care și-au dovedit eficiența în Ucraina. În plus, națiunea nordică a decis să își suplimentează și flota de obuziere autopropulsate de 155 de milimetri.

Toate aceste lucruri reușesc să facă din Finlanda o țară remarcabilă printre aliații NATO, mai ales că destul de multe țări din Europa au renunțat la doctrinele de apărare teritorială din timpul Războiului Rece încă din anii ’90 sau la începutul anilor 2000. În acest sens, tancurile au fost casate, tunurile puse deoparte, iar numărul de efective și bugetele de apărare au fost extrem de mult reduse.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...