EXCLUSIV

Psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă în cazul femeii sfâșiate de câini în zona Lacul Morii: „Avem de-a face cu o involuție 100% socială”. Cum își pasează vina instituțiile. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 23.01.2023, 17:25
Psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă în cazul femeii sfâșiate de câini în zona Lacul Morii: „Avem de-a face cu o involuție 100% socială”. Cum își pasează vina instituțiile. EXCLUSIV

Cazul Anei Oros, femeia în vârstă de 44 de ani, ucisă, sâmbăta trecută, de o haită de câini, în timp ce alerga în zona Lacul Morii, a cutremurat întreaga țară. Apropiații Anei cer să se facă dreptate, însă instituțiile statului își cam pasează vina de la unii la alții. În exclusivitate pentru Impact.ro, psihologul Radu Leca trage un semnal de alarmă privind această tragedie, care nu este unică în București.

Psihologul Radu Leca, semnal de alarmă în cazul femeii sfâșiate de câini

Cazul femeii ucise de câinii lăsați în libertate l-a impresionat și pe psihologul Radu Leca. În exclusivitate pentru Impact.ro, acesta trage un semnal de alarmă. El arată cu degetul spre instituțiile statului, care-și pasează vina de la unii la alții, ca într-un vechi obicei.

„Din punct de vedere psiho-emoțional avem de-a face cu un caz greu și foarte greu de tolerat, pentru tot ceea ce înseamnă opinie publică. La câțiva ani de la moartea copilului, ce a fost și el sfâșiat de câini, avem de-a face cu încă un un caz incredibil de grav și de întunecat. Din punct de vedere social, avem de-a face cu o involuție, o involuție 100% socială, datorită unei singure structuri active, neimplicare. Din punct de vedere al structurii legale, și aici avem de-a face cu o structură ce a fost activată, și este aceeași neimplicare în poveștile de tip concret în ceea ce privește: siguranța cetățeanului, în speță, siguranța femeilor, copiilor și a bătrânilor, nerespectarea unei noțiuni, care se numește în psihologie binele superior, și pasarea permanentă a vinei”.

Psihologul Radu Leca, semnal de alarma in cazul femeii sfasiate de caini
Psihologul Radu Leca, semnal de alarma in cazul femeii sfasiate de caini

Psihologul Radu Leca: ”Au pasat vina către proprietarul terenului”

Ce spune psihologul Radu Leca despre faptul că se mută atenția doar spre proprietarii terenului: ”A fost dată o declarație de presă din partea Primăriei sectorului 6, care dovedește cele spuse de mine și publicate, că s-a pasat vina către prezumtivul proprietar al terenului pe care a fost ucisă doamna, sâmbătă.

Atât timp cât autoritățile își pasează vina și nu recunosc faptul că ASPA (n.r.- Autoritatea pentru supravegherea și protecția animalelor) a fost cea care a generat acest întreg eveniment, prin neimplicare corectă, vom ajunge să înțelegem că autoritățile nu dau doi bani pe cetățeanul român”.

Ce spun medicii legiști, despre decesul Anei Oros: ”Leziunile au fost incompatibile cu viața”

În urma investigațiilor făcute, medicii legiști au stabilit, în cazul Anei Oros: „Leziunile majore produse de mușcăturile câinilor au fost incompatibile cu viața. Hemoragia externă a fost masivă și a condus la deces. Mușcăturile au produs leziuni și la nivelul unor vase de sânge mari, inclusiv artera femurală”, au precizat surse judiciare pentru cei de la Gândul.ro

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a manifestat, duminică, pe Facebook, compasiunea pentru familia femeii ucise de câini și promite că cei responsabili de această tragedie vor plăti:

„Îmi pare rău că Ana Oros a murit, ieri, într-un mod atât de tragic. Condoleanțe familiei și prietenilor săi. Am discutat ieri și azi cu persoanele implicate. Este o responsabilitate comună a mai multor instituții, unele în subordinea PMB. Refuz să intru însă în jocul incriminării și acuzațiilor politice. Am cerut Corpului de Control al Primarului să prezinte un raport cu deficiențele fiecărei instituții, iar cine a greșit va plăti. Mai important, cu ce trebuie sa facă fiecare instituție pentru ca astfel de drame să nu se mai repete”.

Ana Oros a fost angajata Primăriei Capitalei. Anul trecut, ea mai fusese la un pas de moarte, în același loc, fiind salvată atunci de doi biciclişti.

Verdictul dat în cazul copilului Ionuț Anghel, ucis de câini, acum 10 ani, în Parcul Tei din Capitală

În urmă cu zece ani, un alt caz cutremura România. Sentinţa în cazul lui Ionuţ Anghel, copilul ucis de câini în 2013, pe un teren al firmei Tei Rezidenţial, din apropierea Parcului Tei din Capitală, a fost de trei ani de închisoare cu executare pentru administratorul terenului.

Curtea de Apel Bucureşti, care a anunţat decizia definitivă, a mai decis ca Administraţia Domeniului Public Sector 2 şi administratorul terenului să plătească despăgubiri de 2,4 milioane de euro familiei băiatului ucis de câini.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...