PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii. Unde ar merge banii obţinuţi de stat

Ioana Bucur 14.06.2022, 14:58
PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii. Unde ar merge banii obţinuţi de stat

Coaliția de guvernare, prin vocea ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că până la finalul acestei săptămâni va ieși cu decizia privind modificarea Codului Fiscal. Potrivit unor surse din interiorul partidelor implicate în discuții, se pare că PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marior companii. Cum ar urma să fie folosiți banii obținuți astfel de stat.

Coaliția pregătește decizia privind modificarea Codului Fiscal

Marți, la Parlament, ministrul Finanțelor a anunțat că până la finalul acestei săptămâni, coaliția de gurvernare va ieși cu decizia privind modificarea Codului Fiscal.

„Sper ca săptămâna aceasta, coaliţia să iasă cu o decizie. În discuţia care se poartă este vorba foarte mult de ajustare. Ajustarea unor facilităţi, astfel încât ele să răspundă nevoii de dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de altă parte creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici.

Discutăm ca principiu, nu o să vă dau nici cifre, nici niveluri, pentru că aşteptăm să se desprindă decizia din coaliţie”, a precizat ministrul Adrian Câciu.

În momentul în care a fost întrebat despre taxa de solidaritate, Câciu a spus că nu crede „că a fost vorba de o taxă de solidaritate, ci de o anumită contribuţie pentru ceea ce înseamnă sistemul de educaţie, sistemul de sănătate”.

„Toţi ştim că avem nevoie de investiţii masive în aceste domenii şi dezbaterea în cadrul coaliţiei urmează să se finalizeze, v-am spus, sper ca săptămâna aceasta”, a afirmat el.

PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii. Unde ar merge banii obţinuţi de stat
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

Surse: PSD propune impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii

„Nu există taxă de solidaritate”, susțin surse din Coaliție. În plus, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți că sunt şanse mici ca taxa de solidaritate să fie introdusă.

Tot marți, surse din interiorul PSD au dezvăluit că social democrații vor să taxeze companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, discuțiile fiind ca valoarea taxei să fie cuprinsă între 0,5 și 1% din cifra de afaceri, fără să numească măsura o taxă de solidaritate.

„Dar ne referim la companiile care nu acoperă această sumă din impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, nu faci dublă impozitare”, susțin surse din PSD, citate de Digi 24.

Banii obținuți de stat ar urma să fie redirecționați către un fond din care se va face finanțarea proiectelor din educație și sănătate. PSD și-ar mai dori și impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici și medii. Astfel de deduceri ar putea fi acordate pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei, notează sursa citată.

Adrian Câciu a declarat că valoarea acestui pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...