PSD, mutări controversate în Guvern: cine sunt noii miniștri propuși la Educație, Justiție, și Interne

Alexandru Ioanid 23.08.2019, 17:33
PSD, mutări controversate în Guvern: cine sunt noii miniștri propuși la Educație, Justiție, și Interne

PSD a decis, pe nepusă masă, într-o ședință fulger a CEx să o schimbe pe Ana Birchall de la Justiție, dar și să vină cu propuneri pentru alte portofolii-cheie. Astfel, pe masa președintelui Klaus Iohannis ajung noi nume propuse la Educație, Justiție, pentru postul de vicepremier pe probleme economice și la Interne. Câteva dintre ele sunt extrem de controversate.

Oficial, s-a crezut că ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri este despre pregătirea mini-congresului de sâmbătă, 24 august, în care va fi validată candidatura Vioricăi Dăncilă la prezidențiale.

Numai că au fost introduse pe ordinea de zi și alte teme. Unele surprinzătoare chiar și pentru cei mai vechi membri din conducerea partidului. Prima a fost decizia de a o schimba din funcția de ministru al Justiției pe Ana Birchall. Nimeni nu se gândea la acest lucru și nici măcar sursele din interior nu au dat vreun indiciu despre acest lucru.

Dar, până la urmă, membrii CEx s-au conformat și au acceptat mutarea. Totodată, tot în ședința CEx s-au stabilit și numele noilor miniștri, care vor fi înaintate președintelui Klaus Iohannis spre aprobare.

Deja există voci care-i cer președintelui să nu accepte anumite persoane.

Pe cine vrea PSD la Justiție, în locul Anei Birchall

PSD ar vrea ca portofoliul Justiției să fie preluat de Dana Gârbovan, președinta UNJR și unul dintre magistrații care au susținut modificările nocive pe care PSD le-ar fi dorit la legile Justiției. Din acest punct de vedere, nominalizarea ei e una controversată. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Există zvonuri potrivit cărora Birchall ar fi deranjat prin faptul că dorea să înăsprească legea privind eliberarea condiționată, dar și pentru că intenționa să desființeze Secția Specială pentru Investigarea Magistraților.

Viorica Dăncilă a negat aceste informații.

„I-am mulțumit pentru activitate și i-am explicat că vreau să fac modificarea din considerentele enumerate anterior. Am explicat de ce am vrut schimbarea. Vreau ca la Justiție să fie cineva care cunoaște foarte bine magistrații, independent. Proiectul referitor la înasprirea pedepselor rămâne doar la înăsprirea pedepselor. Nu reproșez nimic doamnei Birchall. Dacă ne uităm la activitatea Danei Gârbovan, vedem că e apreciată de toți magistrații”, a spus Viorica Dăncilă după ședința CEx

Iulian Iancu, acuzat că ar fi „omul rușilor”, propus vicepremier pe probleme economice

Iulian Iancu este deputat PSD, șeful Comisiei de Industrie și Servicii din Camera Deputaților. De numele său se leagă mai multe controverse, unele dintre ele referitoarea la sprijinirea indirectă a intereselor Rusiei.

El este cel care ar fi modificat legislația de așa natură încât companii ca Exxon sau Petrom să-și reconsidere investițiile în Marea Neagră și să tărăgăneze începerea exploatării gazelor naturale de acolo. ExxonMobil a plecat în cele din urmă și a renunțat la producția de gaze.

Dezvăluirile Wikileaks arătau că el ar fi „omul Gazprom”. De altfel, a și fost numit așa de liderul PNL, Ludovic Orban. Liberalul a pierdut, însă, procesul pe această temă și a fost obligat, în plină instanță, la plata unor daune morale.

În 2015, HotNews.ro scria că, începând din 2012, numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcțiile de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu rușii de la Gazprom.

Șerban Valeca, propus la Educație

Șerban Constantin Valeca este propunerea PSD pentru Ministerul Educației. El a mai ocupat funcția de ministru în guvernul Năstase, dar a mai condus și Cercetarea în mandatul lui Sorin Grindeanu.

Șerban Valeca este președinte al PSD Argeș și vicepreședinte al Senatului. În vârstă de 63 de ani, Valeca este inginer de profesie și antrenor de arte marțiale.

Mihai Fifor, propus la Interne

Mihai Fifor conducea interimar Ministerul de Interne, după ce Nicolae Moga a fost demis după numai câteva zile de mandat, în contextul crimelor oribile de la Caracal. Astfel, premierul Dăncilă a decis să-l propună pe acesta ministru cu drepturi depline în frunte MAI.

Propunerea va fi înaintată, la pachet cu celelalte, președintelui Klaus Iohannis.

Administrația Prezidențială a transmis, vineri, că așteaptă aceste propuneri în scris pentru a se putea pronunța în cazul lor. Deocamdată, precizează Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis nu vrea să-și dea cu părerea în cazul niciunei numiri, până nu primește totul oficial în scris.

Urmăriți Impact.ro și pe