PSD insistă ca școlile să se redeschidă cât mai curând: “Copiii sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi”

Iancu Andreea 06.01.2021, 18:28
PSD insistă ca școlile să se redeschidă cât mai curând: “Copiii sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi”

Politicienii PSD solicită autorităților ca școlile să se redeschidă imediat după vacanță. Aceștia aduc ca argument dezvoltarea necesară și corespunzătoare a copiilor, privați de aproximativ un an de zile de o educație adecvată. Totodată, social-democrații consideră că cifrele recente privind îmbolnăvirile din țara noastră nu impun amânarea redeschiderii unităților de învățământ.

Alexandru Rafila solicită ca școlile să se redeschidă. Care sunt argumentele deputatului PSD

Medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a susținut recent o conferință de presă la sediul partidului în care a făcut un anunț important. Potrivit reprezentatului social-democrat, partidul a solicitat ca școlile să se redeschidă imediat după încheierea vacanței de iarnă. Rafila a cerut ca ministrul Educației Sorin Cîmpeanu să se consulte cu ministrul Sănătății și să ia decizia de a deschide școlile.

Îmi pare rău că domnul ministru Cîmpeanu este pus într-o situaţie în care nu are decizia de a hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătăţii, să deschidă şcolile. Închiderea şcolii, după cum ştiţi, a fost o măsură care nu a mai fost luată, cel puţin pentru şcolile primare, în niciuna dintre ţările membre ale Uniunii Europene în cursul lunii noiembrie şi în decembrie şi am ajuns în situaţia în care, de aproape un an de zile, copiii nu numai că au un acces limitat la învăţătură, mai ales cei din categorii defavorizate, unii din mediul rural care nu au acces la învăţământ online, dar sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială ca viitori adulţi pentru că nu pot să interacţioneze unii cu alţii, nu pot să interacţioneze cu profesorii lor. PSD cere în mod clar redeschiderea şcolilor odată cu terminarea vacanţei, a declarat Alexandrul Rafila, în cadrul conferinței.

Pe de altă parte, medicul susține că numărul recent al infectărilor înregistrate pe teritoriul României nu reprezită motiv de îngrijorare sau amânare a deciziei de a redeschide unitățile școlare. De asemenea, hotărârea de a nu redeschide școlile până la 8 februarie este inexplicabilă, dar și dăunătoare pentru copii, părinți și economie.

Eu înţeleg că domnul ministru Cîmpeanu are o grea moştenire din partea doamnei Anisie şi nu cred că este o surpriză pentru nimeni, dar, pe de altă parte, amânarea deschiderii şcolilor nu are justificare. După cum ştiţi, cifrele publicate în ultimele săptămâni de Ministerul Sănătăţii arată o scădere a incidenţei infecţiei, arată marea majoritate, cu trei excepţii, a judeţelor din România în zona verde, iar acest lucru în mod evident nu are niciun fel de corelaţie cu această măsură de amânare a deschiderii şcolilor, a concluzionat deputatul.

Alexandru Rafila a anunțat că PSD solicită redeschiderea școlilor
Alexandru Rafila a anunțat că PSD solicită redeschiderea școlilor

Școala online continuă cel puțin până la 8 februarie

Guvernul a adoptat în cadrul ședinței din cursul zilei de 6 ianuarie o ordonanță de urgență prin care învățământul fizic se poate suspenda până la data de 8 februarie. Astfel, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că este luată în considerare revenirea la învățământul clasic din cel de-al doilea semestru din anul școlar 2020-2021.

În perioada 11.01.2021-08.02.2021, prin excepție de la prevederile alineatului (1), în baza și sub rezerva analizei situației epidemiologice la nivel național, realizată de Ministerul Sănătății împreună cu Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și în baza CNSU, prin ordin al ministrului Educației, se poate dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în online. Precizăm că dispozițiile prevăzute la art. 38, alin. (1) din legea 55/2020 au avut aplicabilitate până la data de 31 decembrie 2020.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI