Provocare fără precedent a Chinei la adresa altei țări din Asia. Spațiul aerian, încălcat de zeci de avioane de luptă

Nicu Stan 16.06.2021, 14:16
Provocare fără precedent a Chinei la adresa altei țări din Asia. Spațiul aerian, încălcat de zeci de avioane de luptă

Provocare fără precedent a Chinei la adresa altei țări din Asia. Spațiul aerian, încălcat de zeci de avioane de luptă. Vedeți toate detaliile ultimului scandal internațional, în articolul de mai jos.

China a intrat cu zeci de avioane de luptă pe teritoriul unei alte țări. Detaliile scandalului diplomatic care îngrijorează SUA

Este provocare fără precedent din partea Chinei la adresa altei țări din Asia. Spațiul aerian a fost încălcat de zeci de avioane de luptă chineze.

Un număr de 28 de avioane chineze, între care avioane de luptă şi bombardiere cu capacitate nucleară, au intrat ieri în zona de identificare pentru apărare aeriană a Taiwanului, informează guvernul insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până acum, informează news.ro.

China considera Taiwanul ca teritoriul sau
China considera Taiwanul ca teritoriul sau

Liderii G7 au criticat China

Deşi nu a existat niciun comentariu imediat din partea Beijingului, ştirea a apărut după ce liderii Grupului celor Şapte (G7) au emis duminică o declaraţie comună criticând China pentru mai multe probleme şi subliniind importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwanului, comentarii catalogate de China drept ”calomnie ”.

China afirmă despre Taiwan că este teritoriul său, iar acesta s-a plâns în ultimele câteva luni de misiuni repetate ale forţelor aeriene chineze lângă insula autoguvernată, incursiunile având loc în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, situate în apropierea insulelor Pratas, controlate de Taiwan.

China a intrat în spațiul aerian al Taiwanului

Cea mai recentă misiune chineză a fost compusă din 14 avioane de luptă J-16 şi şase J-11, precum şi patru bombardiere H-6, care pot transporta arme nucleare şi avioane antisubmarin, de război electronic şi de avertizare timpurie, a anunțat Ministerul Apărării din Taiwan.

Aceasta este cea mai mare incursiune zilnică efectuată de chinezi de când ministerul a început să raporteze periodic activităţile Forţei Aeriene Chineze în ADIZ din Taiwan, în 2020, batând recordul anterior de 25 de avioane, raportat pe 12 aprilie.

Avioane taiwaneze au întâmpinat avioanele Chinei

Ministerul a adăugat că avioanele de luptă taiwaneze au fost trimise pentru a intercepta şi avertiza avioanele chineze, în timp ce au fost instalate şi sisteme de rachete pentru a le supravgehea.

Avioanele chinezilor au zburat nu numai într-o zonă apropiată de Insulele Pratas, dar bombardierele şi unii dintre militari au zburat în jurul părţii de sud a țării, aproape de vârful de jos al insulei, conform unei hărţi furnizate de ministerul din Taiwan.

China tace

Ministerul Apărării chinezesc nu a oferit niciun răspuns. De asemenea, China a descris în trecut astfel de misiuni ca fiind necesare pentru a proteja suveranitatea ţării şi pentru a face faţă ”asocierii” dintre Taipei şi Washington.

Statele Unite, care, ca majoritatea ţărilor, nu au legături diplomatice formale cu Taiwanul, urmăresc cu îngijorare tensiunile intensificate cu Beijingul.

SUA se asigură ca Taiwanul se poate apăra

„Ca răspuns la ameninţarea din ce în ce mai mare din partea Republicii Populare Chineze, vom continua să aprofundăm relaţia noastră de securitate neoficială, pentru a ne asigura că Taiwanul are capacităţi suficiente pentru a se apăra„, a declarat pentru Reuters un înalt oficial al administraţiei americane, referindu-se la Republica Populară Chineză.

Urmăriți Impact.ro și pe