China ar putea cere o parte din teritoriul unei țări din Europa. Banii pe o autostradă sunt motivul pentru care s-a ajuns aici

Ana Anitoiu 29.05.2021, 09:52
China ar putea cere o parte din teritoriul unei țări din Europa. Banii pe o autostradă sunt motivul pentru care s-a ajuns aici

China ar putea cere o parte din teritoriul unei țări din Europa. Banii pe o autostradă sunt motivul pentru care s-a ajuns aici, aceasta nefiind prima dată când imensa țară își recuperează în acest fel datoriile de peste hotare.

Ce țară ar putea ceda o parte din teritoriul său către China

Un proiect colosal de construire a unei autostrăzi cu lungimea de 130 de kilometri ar putea fi plătit scump de Muntenegru. Drumul a fost gândit să unească portul Bar și granița sârbă și a presupus un împrumut de peste un miliard de euro de la China, bani cheltuiți într-o perioadă de șase ani.

Deocamdată, a fost construit doar primul tronson din autostradă, adică 41 de kilometri, cu 20 de poduri și 16 tuneluri peste munți, iar banca chineză de stat care a acordat împrumutul necesar își cere deja banii înapoi. Muntenegru nu mai poate acoperi nota de plată colosală, de 20 de milioane de euro pe kilometru. Adică peste un miliard de euro.

China ar putea cere o parte din teritoriul unei tari din Europa. Banii pe o autostrada sunt motivul pentru care s-a ajuns aici
Peisaj din Muntenegru

Oficialii țării datoare cer ajutor în timp ce dau asigurări că nu au nevoie de el

Vicepremierul muntenegrean Dritan Abazovic a declarat la 26 martie că țara lui ar trebui să fie sprijinită în stingerea acestei datorii pentru a combate ”influențele străine nocive”. Demnitarul a precizat că acest ajutor ar reprezenta o ”victorie ușoară” pentru Uniunea Europeană ca răspuns la o provocare geopolitică.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor din Muntenegru, Milojko Spajic, a dat asigurări că țara lui se poate descurca și fără să primească ajutor de la Uniunea Europeană. ”Finanţele publice ale Muntenegrului sunt stabile şi ţara poate să îşi finanţeze datoriile şi obligaţiile către partenerii internaţionali”, a spus oficialul, precizând că statul este „în continuare deschis cooperării cu partenerii europeni”.

În 2020, Muntenegru, cu o populaţie de 600.000 de locuitori, avea o datorie externă în valoare de 4,33 miliarde de euro sau 103% din Produsul Intern Brut. Însă, ministrul de Finanțe susține că datoria către China poate fi stinsă pe cont propriu începând din luna iulie, pe o perioadă de 14 ani.

O țară, nevoită să cedeze din teritoriu către China

Dacă Muntenegru va ajunge să își cedeze din teritoriu către China, din cauza imposibilității de a acoperi datoria, această nu va marca o premieră. Un episod similar a avut loc în anul 2013. Atunci, Tadjikistanul a acceptat o astfel de înțelegere.

De altfel, în ultimii ani, China a fost criticată pentru că a întins o „capcană a datoriilor” acelor țări cărora le-a oferit proiecte de infrastructură în cadrul strategiei sale „O centură. Un drum”. În plus, statul chinez a achiziționat mari obiective de infrastructură, cum ar fi companii privatizate din Portugalia și portul Pireu din Grecia, profitând de criza datoriilor. S-a implicat și în Balcani, în proiecte pentru care țările nu au putut găsi alte surse de finanțare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...