Coronavirusul în Taiwan – cum a reușit acest stat să aibă 200 de zile la rând fără cazuri pozitive

Daria Petrescu 04.11.2020, 12:53
Coronavirusul în Taiwan – cum a reușit acest stat să aibă 200 de zile la rând fără cazuri pozitive

De mai bine de 9 luni, pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe întreaga lume. În majoritatea țărilor, cazurile cresc de la o zi la alta, iar numărul morților este alarmant. În România, numărul cazurilor a ajuns marți, 3 noiembrie, la 7730 și 120 de morți, iar în restul țărilor numărul cazurilor este impresionant. Există totuși un stat care în ultimele 200 de zile nu a înregistrat niciun caz COVID- 19. Este vorba despre Taiwan, după cum au anunțat oficialii.

Coronavirusul în Taiwan- a 200-a zi consecutive fără transmitere locală a bolii

Astfel că, insula cu 23 de milioane de locuitori a raportat ultimul caz cu transmitere locală pe 12 aprilie, de Paștele Catolic, notează CNN

La sfârșitul lunii octombrie, s-a înregistrat 553 de cazuri, dintre care 55 cu transmitere comunitară. De asemenea, au fost raportate 7 decese de Covid-19.

Până de Paștele catolic fuseseră raportate 110.000 de decese, iar 1,7 milioane de oameni fuseseră infectați în toată lumea.  În prezent, sunt 45 de milioane de cazuri și aproape 1,2 milioane de decese.

În al doilea val al pandemiei, zilnic în toată lumea sunt raportate zeci de mii de cazuri, însă Taiwanul este departe de așa ceva. Se pare că aici nici măcar nu au existat lockdown-uri stricte.

Spre deosebire de China, unde au existat restricții drastice, aceasta fiind o altă țară care acum ține sub contril virusul, în Taiwan nu s-a întâmplat asta.  De altfel, virusul a pornit din China, la începutul acestui an.

Primul caz de coronavirus în Taiwan a fost confirmat de 21 ianuarie

Primul  caz cu noul coronavirus din Taiwan a fost confirmat  pe 21 ianuarie. La scurt timp, s-a interzis interzis locuitorilor din Wuhan să mai vină pe insula lor. Autoritățile au început să-i examineze medical pe pasagerii zborurilor directe din Wuhan încă de pe 31 decembrie

Astfel că, pasagerii care veneau din China continentală, Hong Kong și Macao trebuia să treacă prin examinări medicale. Mai mult, până în martie, Taiwan a interzis accesul tuturor cetățenilor străini.

Măsuri luate în Taiwan în 2003

S-a spus că unul dintre motivele pentru care Taiwanul a ajuns în această situație a fost un avantaj geografic.  Taiwanul este o insulă, ceea ce înseamnă că autoritățile pot controla mai bine cine trece prin granițele sale. Astfel că au luat măsurile necesare, pentru prevenirea răspândirii virusului.

Ministrul de externe Joseph Wu a explicat ce s-a întâmplat după ce a trecut prin epidemia de SARS din 2003. Și atunci s-au luat măsuri în vederea pandemiei. Autoritățile au activat Centrul de Comandă Epidemică al insulei. Guvernul a investit în testarea în masă și în anchete epidemiologice rapide și eficiente.

Taiwanul nu a mai înregistrat cazuri de coronavirus de 200 de zile
Taiwanul nu a mai înregistrat cazuri de coronavirus de 200 de zile

Lockdown-urile nu sunt soluția ideală

„Așa că, atunci când am auzit că sunt câteva cazuri secrete de penumonie în China, iar pacienții erau tratați în izolare, am știut că este vorba de ceva similar”, a spus Ministrul de externe Joseph Wu, potrivit hotnews.

Lockdown-urile nu sunt soluția ideală,  este de părere fostul vicepreședinte taiwanez Chen Chien-jen, de meserie epidemiolog. ”Anchetele epidemiologice făcute cu mare atenție și carantinarea foarte strictă a contacților apropiați sunt cea mai bună cale de ținere sub control a Covid-19”, a mai spus el, potrivit sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe