Protestele iau amploare în Kazahstan. Zeci de manifestanți au fost „eliminați” de poliție. Rusia a trimis trupe în țară, în timp ce SUA îndeamnă la „reținere”

Beatrice Dumitru 06.01.2022, 10:18
Protestele iau amploare în Kazahstan. Zeci de manifestanți au fost „eliminați” de poliție. Rusia a trimis trupe în țară, în timp ce SUA îndeamnă la „reținere”

Lucrurile au scăpat de sub control în Kazahstan, iar protestele au luat amploare, după ce oamenii au ieșit în stradă din cauza scumpirii gazelor. Poliția a deschis focul împotriva manifestanților în cel mai mare oraș. A fost decretată stare de urgență în toată țara, în timp ce preşedintele Kazahstanului a cerut ajutorul Rusiei, pentru a pune capăt revoltelor.

Demonstranți uciși de poliție

Zeci de demonstranți au fost uciși de poliție în noaptea de miercuri spre joi, 6 ianuarie, în timp ce aceștia încercau să ia cu asalt clădiri guvernamentale din Kazahstan, a declarat poliția. Mai multe vehicule blindate au intrat joi dimineață în piața principală din Almatî, capitala economică a țării, unde sute de oameni manifestau pentru a treia zi împotriva guvernului. S-au auzit împușcături în timp ce trupele se apropiau de mulțime, iar situația pare să se fi calmat mai târziu, informează Reuters.

Aseară, forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și departamentele și secțiile de poliție locale. Zeci de atacatori au fost eliminați”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de TASS și Ria Novosti și preluat de Euronews.

Potrivit Ministerului de Interne kazah, citat de presa locală, cel puțin opt membri ai forțelor de securitate au fost uciși și 317 au fost răniți.

Televiziunea de stat a raportat joi că Banca Națională a Kazahstanului a decis să suspende activitatea băncilor din țară, pentru a-și proteja angajații, în timp ce internetul din țară a fost oprit.

Președintele Kazahstanului crede că protestele sunt opera „teroriștilor străini”

Premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a anunțat decizia de a trimite forţele de menţinere a păcii în Kazahstan, după ce președintele Kassîm-Jomart Tokaev a cerut ajutorul Rusiei și al aliaților pentru a pune capăt revoltelor, despre care spune că sunt conduse de „teroriști străini.

Le-am cerut șefilor de state ai Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) să ajute Kazahstanul să învingă amenințarea teroristă. Demonstrațiile sunt conduse de bande teroriste”care au fost pregătite în străinătate”, a spus Tokayev la televiziunea de stat.

Nikol Pashinyan, președintele OTSC a acceptat cererea, afirmând într-o declarație dată joi dimineață că o „forță colectivă de menținere a păcii” va fi în țară „pentru o perioadă limitată, pentru a stabiliza și normaliza situația de acolo”, notează Euronews.

Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) este condusă de Rusia și mai fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

SUA, apel la autorităţile din Kazahstan

SUA au făcut apel la autorităţile din Kazahstan, pe care le-a îndemnat să dea dovadă de “reţinere” şi doresc ca manifestaţiile să se desfăşoare  “în mod paşnic”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Solicităm tuturor kazahilor să respecte şi să apere instituţiile constituţionale, drepturile omului şi libertatea presei, inclusiv prin restabilirea accesului la internet. Îndemnăm toate părţile implicate să găsească o rezolvare paşnică a stării de urgenţă”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Manifestațiilor au început din cauza dublării prețului la gaze

Președintele Kassym-Iomart Tokayev a demis marți guvernul și a declarat stare de urgență în Almatî, dar protestele nu au încetat. Poliția a folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, iar clădirea principală a administrației orașului și reședința prezidențială au fost incendiate.

Protestele din Kazahstan au început duminică din cauza dublării prețului la gaze, dar și din cauza altor nemulțumiri, inclusiv condiții proaste de viață în unele zone, precum și 30 de ani sub conducerea aceluiași partid, din 1991, de când țara s-a rupt de Uniunea Sovietică.

Ce spune MAE despre criza din Kazahstan

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării.

În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență.

MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan”, a transmis MAE într-un comunicat.

Urmăriți Impact.ro și pe