E revoluţie în Kazahstan. A fost anunţată starea de urgenţă în urma protestelor violente. S-au tras focuri de armă și s-au înregistrat victime

Ana Anitoiu 05.01.2022, 23:19
E revoluţie în Kazahstan. A fost anunţată starea de urgenţă în urma protestelor violente. S-au tras focuri de armă și s-au înregistrat victime

Este revoluţie în Kazahstan, cel de-al treilea stat din lume după rezervele de uraniu și cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală. Guvernul a demisionat, miercuri, și a fost anunţată stare de urgenţă la nivel național în urma izbucnirii unor proteste violente ce au fost provocate de scumpirea gazelor naturale și a carburanților.

Focuri de armă la revoluția din Kazahstan. Au fost înregistrate victime

Update miercuri, 5 ianuarie 2022, ora 23:19. Au fost trase focuri de armă în timpul intervenţiei forţelor speciale de securitate din Kazahstan, conform relatărilor presei independente din această țară. Potrivit Reuters, cel puţin opt oameni au murit.

Președintele Kazahstanului a spus că în fruntea protestatarilor se află „bande teroriste” care au avut parte de un antrenament aprofundat în străinătate.

„Astăzi le-am cerut şefilor de stat ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) să ajute Kazahstanul să învingă ameninţarea teroristă”, a declarat preşedintele kazah, Kassîm-Jomart Tokaev.

Revoluție în Kazahstan. Poliția a folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene

Protestele au început în Kazahstan la data de 2 ianuari,  în orașul Zhanaozen, regiunea Mangistau, din cauza creșterii prețului unui litru de gaz lichefiat. Doar două zile mai târziu, au început ciocniri între protestatari și poliție și armată în Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală, dar și în Aktobe, Taraz, Aktau și alte localități.

La un moment dat, poliţia a folosit grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene ca să disperseze manifestanții. Câteva mii de oameni s-au adunat la Almaty. În total, 200 de protestatari din toată țara au fost arestați.

E revolutie in Kazahstan. A fost anuntata starea de urgenta
Revolutie in Kazahstan

Protestatarii au luat cu asalt sediul televiziunii de stat, clădiri guvernamentale și aeroportul din Almaty

Miercuri, a fost anunțat că sediul filialei postului național de televiziune de stat Kazahstan a fost incendiat, în Alma-Ata, la fel ca unele clădiri guvernamentale și clădirea principală a administraţiei din Almatî.

Sediul televiziunii a fost distrus de persoane care încă n-au fost identificate. Angajații au fost bătuți, seifurile au fost deschise și toate echipamentele au fost confiscate. Pompierii nu ar fi intervenit pentru stingerea flăcărilor. Internetul şi telefonia mobilă erau blocate miercuri în fosta republică sovietică.

De asemenea, aeroportul din Almaty a fost confiscat de protestatari. „Toată ziua, pasagerilor li s-a spus că armata protejează aeroportul, avioanele zboară în regim normal, iar check-in-ul s-au desfășurat fără probleme. Acum, serviciul de securitate aeroportuar ne-a spus: Ne pare rău, aeroportul a fost preluat. Nu vor exista zboruri astăzi”, a declarat un blogger, Alisher Yelikbayev.

Ce măsură a luat președintele din Kazahstan

Preşedintele din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, în vârstă de 68 de ani, a acceptat demisia Guvernului și a anunțat plafonarea prețurilor. El se află la putere din anul 2019, când a fost ales drept succesor de liderul istoric Nurzultan Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, care a condus țara timp de aproximativ trei decenii.

Conform postului de radio Echo of Moscow, fostul președinte al Kazahstanului a decis să părăsească țara pentru un tratament. El a fost demis din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării pe care ar fi trebuit să o dețină toată viața.

Anunțul despre plecarea din țară a fostului președinte al Kazahstanului, în contextul revoluției din țară, vine după ce protestatarii au încercat să demoleze un monument al său aflat în orașul kazah Taldykorgan, capitala regiunii Alma-Ata. Manifestanții au legat funii de statuie, ca să o doboare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...