Scumpirea gazelor a schimbat primul guvern și a fost decretată stare de urgență. Proteste cu arestări și gaze lacrimogene

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 09:58
Scumpirea gazelor a schimbat primul guvern și a fost decretată stare de urgență. Proteste cu arestări și gaze lacrimogene

În Kazahstan a fost decretată stare de urgență, după ce mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze din cauza scumpirii gazelor și combustibilului, deși țara din Asia Centrală este una bogată în petrol. În acest context, președintele Kassym-Jomart Tokayev a acceptat demisia guvernului, care fusese învestit anul trecut, în ianuarie.

Proteste cu arestări în Kazahstan

Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante marți seara pentru a alunga protestatarii din piața principală din Almaty, cel mai mare oraș al fostei republici sovietice, iar confruntările au durat ore în șir în zonele din apropiere. Oamenii au ieșit în stradă din cauza scumpirii gazelor. 

Protestele au început duminică în provincia în care se produce petrol, Mangistau, după dublarea prețului gazului petrolier lichefiat (GPL), un combustibil folosit pentru mașini. Aici, ca și în Almaty, a fost declarată starea de urgență. 95 de polițilti au fost răniți în confruntări și peste 200 de persoane au fost arestate, potrivit anunțului autorităților de miercuri dimineață. În orașele din sudul țării, Shymkent și Taraz, au fost atacate clădiri guvernamentale.

Scumpirea gazelor a schimbat primul guvern și a fost decretată stare de urgență. Proteste cu arestări și gaze lacrimogene
Peste 200 de civili au fost arestați. Sursa foto: Reuters.

Președintele Tokayev le-a ordonat membrilor guvernului interimar și guvernatorilor din provincie să reintroducă controalele la prețurilor pentru GPL și să le extindă la benzină, motorină și alte bunuri de consum de „importanță socială”. De asemenea, el a ordonat guvernului să elaboreze o lege a falimentului personal și să ia în considerare înghețarea prețurilor la utilități și subvenționarea plăților chiriei pentru familiile sărace, notează Reuters.

A fost demis nepotul fostului președinte al Kazahstanului

Șeful statului a numit și un alt prim-adjunct al Comitetului pentru Securitate Națională, în locul lui Samat Abish, un nepot al fostului președinte Nursultan Nazarbayev, cel care a condus Kazahstanul timp de 30 de ani, până în 2019 când și-a dat demisia.

Kazahstanul avea imaginea unei țări stabile din punct de vedere politic și bine condusă, ceea ce a atras investiții străine de sute de miliarde de dolari în industriile sale petroliere și metalurgice de-a lungul celor trei decenii de independență.

Urmăriți Impact.ro și pe