Proteste masive în Paris. Francezii, revoltați de efectele inflației, cer majorarea salariilor

Mihnea Tălău 19.10.2022, 09:00
Proteste masive în Paris. Francezii, revoltați de efectele inflației, cer majorarea salariilor

Mii de oameni au protestat și marți în toată Franța pentru a cere salarii mai mari ca răspuns la inflația în creștere, amplificând un protest al lucrătorilor din rafinării care a golit benzinăriile și a provocat dureri de cap pentru milioane de automobiliști.

Continuă protestele în Franța

Costului ridicat al vieții i-a scos în ultimele zile pe oameni în stradă. Ministerul de Interne a declarat că 107.000 de persoane au luat parte la marșurile din întreaga țară, inclusiv 13.000 la Paris – o estimare mult sub cele 70.000 raportate de sindicate.

Protestele sunt organizate de sindicatele Confederaţia Generală a Muncii (CGT), Forţa Muncitorească (FO), Federaţia Sindicală Unitară (FSU) şi Solidari.

Protestatarii anticapitaliști „black bloc” s-au alăturat, de asemenea, demonstrației din capitală, făcând graffiti și spărgând geamuri la o bancă și la o reprezentanță BMW, înainte de a fi dispersați de poliția antirevoltă.

Ministerul a precizat că 11 persoane au fost arestate la Paris și nouă ofițeri au fost răniți în confruntările cu protestatarii, iar în alte părți au fost operate patru arestări.

https://youtu.be/2rIdLKLcfTw?t=4

Muncitorii solicită creșteri salariale

Greva mai amplă a avut loc după ce muncitorii de la mai multe rafinării de petrol și depozite operate de gigantul energetic TotalEnergies au votat pentru prelungirea grevelor care se află acum în a treia săptămână.

Blocajele au perturbat grav distribuția de combustibil în întreaga țară, în special în nordul și centrul Franței și în regiunea Parisului.

„Vom cere o creștere salarială de 10%. Cu costul vieții în creștere și cu costurile energiei, avem nevoie de ea – sunt din ce în ce mai mulți muncitori săraci”, a declarat Laurent Leger, în vârstă de 59 de ani, la marșul de la Paris.

Revenind la proteste, grupuri de manifestanţi au atacat sedii de magazine şi au incendiat obiecte, în cursul protestelor din centrul Parisului.

Potrivit Poliţiei, printre manifestanţi au fost identificaţi aproximativ 200 de indivizi cu cagule care comit violenţe,

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...