VIDEO

Val de proteste violente în Suedia, după ce unii s-au lăudat că au ars Coranul. Mai mulți polițiști au fost răniți în confruntări

Cătălina Burghelea 18.04.2022, 07:29
Val de proteste violente în Suedia, după ce unii s-au lăudat că au ars Coranul. Mai mulți polițiști au fost răniți în confruntări

Suedia este martora unor proteste violente, după ce un grup de extremă-dreapta s-a lăudat cu arderea Coranului, cel mai sacru text al islamului, în timpul unor adunări publice. Trei persoane au fost împuşcate şi rănite în confruntările dintre forţele de securitate şi manifestanţii care au scandat împotriva grupului extremist.

Confruntări violente între polițiști și protestatari în Suedia

Clipe de gorază în Suedia. Ciocnirile între civili și polițiști au avut loc pentru a patra zi în mai multe orașe suedeze, declanșate de aparenta ardere a unui Coran de către un grup de extremă-dreapta, anti-imigranți. Presa locală a anunțat că trei persoane au fost rănite, duminică, în orașul estic Norrköping, când poliția a tras focuri de avertizare împotriva revoltaților. Mai multe mașini au fost incendiate și cel puțin 17 persoane au fost arestate.

„Poliţia a tras mai multe focuri de avertizare. Se pare că trei persoane au fost lovite de ricoşeuri şi sunt în prezent tratate la spital”, au spus oamenii legii într-un comunicat.

Un grup extremist a ars cel mai sacru text al islamului

În Norrköping, prima dată, manifestanţii au protestat față de un miting al grupării anti-imigraţie şi anti-islam „Hard Line”, condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan, în vârstă de 40 de ani. Duminică, au protestat din nou în legătură cu organizarea unei alte adunări, la care Paludan a renunţat într-un final.

Sâmbătă, mai multe vehicule, inclusiv un autobuz, au fost incendiate în orașul Malmo, din sud, în timpul unui miting de extremă-dreapta. Extremistul Rasmus Paludan, care conduce mișcarea Stram Kurs sau Hard Line, a declarat că a ars cel mai sacru text al islamului și că va repeta acțiunea.

imagine cu rol ilustrativ
imagine cu rol ilustrativ

Mai mulți oameni ai legii au fost răniți

Cel puțin 16 ofițeri de poliție au fost răniți și mai multe autospeciale au fost distruse în confruntările de joi, vineri și sâmbătă în locurile în care grupul de extremă-dreapta a planificat evenimente, inclusiv în suburbiile Stockholmului și în orașele Linköping și Norrköping. Paludan amenințase că va organiza un alt miting la Norrköping, duminică, determinând lumea să se adune acolo, a informat Deutsche Welle, citat de BBC.

Șeful poliției naționale a Suediei, Anders Thornberg, a declarat, sâmbătă, că protestatarii au arătat o indiferență față de viețile agenților, adăugând: „Am mai văzut revolte violente înainte. Dar asta este altceva”.

Incidente similare în 2020

Protestele față de planurile lui Stram Kurs de a arde Coranul au devenit violente în Suedia, de-a lungul anilor. În 2020, manifestanții au incendiat mașini și vitrinele magazinelor au fost avariate în confruntările din Malmö.

Paludan, care a fost închis timp de o lună în 2020 pentru infracțiuni, inclusiv rasism în Danemarca, a încercat, de asemenea, să planifice arderi similare ale Coranului în alte țări europene, cum ar fi Franța și Belgia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...