Proteste masive în Franța, 140.000 de oameni în stradă împotriva pașaportului sanitar. Ce le-au făcut clienților de la terase

Ana Anitoiu 05.09.2021, 12:09
Proteste masive în Franța, 140.000 de oameni în stradă împotriva pașaportului sanitar. Ce le-au făcut clienților de la terase

Introducerea pașaportului sanitar ce demonstrează vaccinarea anti-Covid-19 pentru acces în locuri precum restaurante a iscat proteste masive în Franța, unde 140.000 de oameni au ieșit în stradă în cea de-a opta sâmbătă la rând, în mai multe orașe.

Manifestanții au amenințat cu ”grevă generală”

După ce autoritățile din Franța au lansat miercuri campania de vaccinare împotriva coronavirusului cu o a treia doză pentru persoanele vârstnice și vulnerabile, preşedintele mişcării Patrioţii de extremă dreapta, Florian Philippot, a avertizat că se va merge ”până la greva generală”.

”Boicotăm acest permis sanitar (…) vom introduce o a treia doză de boicot. La final, acest permis sanitar va cădea”, a spus Florian Philippot.

Proteste masive in Franta, 140.000 de oameni in strada impotriva pasaportului sanitar. Ce le-au facut clientilor de la terase
Protestatari in Franta

Ce au scandat protestatarii

Unii dintre manifestanți i-au fluierat pe clienții din baruri și restaurante și i-au numit ”colaboratori”. Aceasta este o insultă referitoare la colaboratorii francezi ai ocupantului german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Întotdeauna nu permisului sanitar. Nu discriminării. Nu intimidării: libertate”, „Macron; nu vrem permisul tău!” și „Libertate!”, au scandat mii de oameni.

Conform Ministerului de Interne francez, au avut loc 215 manifestaţii, dintre care cinci la Paris, iar protestele ar fi în scădere de câteva săptămâni. Dacă weekendul trecut au manifestat aproape 160.000 de oameni; în urmă cu două săptămâni erau aproximativ 175.000, iar în urmă cu trei săptămâni, aproape 215.000.

Peste 20 de persoane au fost arestate

Potrivit autorităților din Franța, 21 de persoane au fost arestate, dintre care trei la Paris, iar un membru al forţelor de ordine a fost rănit.

Polițiștii au cerut închiderea magazinelor din centrul comercial Les Halles. Aproximativ zece camioane ale autorităților s-au îndreptat către Châtelet, unde protestatarii au intrat în forţă în Forum des Halles, ca să sfideze interdicţia accesului în centrele comerciale fără permis de sănătate.

Alți 7.000 de manifestanţi au fost la Montpellier, 3.700 la Lyon, 2.900 la Nisa, 2.700 la Lille, 2.400 la Nantes şi 700 la Saint-Nazaire. La Rennes au fost prezenți 1.500 de protestatari, iar pe unele dintre pancartele lor  se putea citi „Injectarea ARNm, soluţia pentru depopulare?”.

Introducerea pașaportului sanitar, adoptată în iulie de Parlamentul francez

Parlamentul francez a adoptat în luna iulie cu o largă majoritate implementarea pașaportului sanitar ce să ateste că o persoană care a fost vaccinată împotriva coronavirusului. De asemenea, oficialii au impus imunizarea personalului medical.

Conform unui studiu de consultanță realizat de Odoxa Backbone publicat joi, 67% dintre francezi sunt de acord cu utilizarea permisului sanitar despre care președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus să fie extins după data de 15 noiembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...